Szybki obiad: kotlety
mielone, ziemniaki i surówka z rzepy (ścieram rzepę na tarce, dodaję
śmietanę lub jogurt naturalny, sól, pieprz, odrobinę cukru i sok z
cytryny)
poniedziałek, 4 czerwca 2012
Sernik na ciepło z lodami waniliowymi
Przepyszny sernik, przepis jest tutaj:
http://urodaizdrowie.pl/pusztysty-delikatny-sernik-z-wiorkami-kokosowymi
http://urodaizdrowie.pl/pusztysty-delikatny-sernik-z-wiorkami-kokosowymi
Kasza gryczana, lassi, szaszłyki greckie
Bardzo dobry obiadek:
1) zacznę od pysznego indyjskiego napoju lassie: maślanka zmiksowana z wodą (2 szklanki maślanki i szklanka wody), sok z cytryny, sól, kmin rzymski mielony
2) szaszłyki w marynacie jogurtowej (pieprz, sól, sok z cytryny, jogurt gęsty)
1) zacznę od pysznego indyjskiego napoju lassie: maślanka zmiksowana z wodą (2 szklanki maślanki i szklanka wody), sok z cytryny, sól, kmin rzymski mielony
2) szaszłyki w marynacie jogurtowej (pieprz, sól, sok z cytryny, jogurt gęsty)
Lekki obiad: kebab z cukinią i sałata z truskawkami
składniki:
- 60 dag mięsa mielonego z indyka
- cukinia
- dowolna sałata, truskawki
- natka pietruszki
- przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz, papryka ostra
- jajko
- marynata do sałaty: ocet balsamiczny, miód
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy, posiekana natkę pietruszki, smażyć na grillowej patelni. Sałatę wymieszać z marynata z octu i miodu, dodać truskawki.
Pyszna zupa dyniowa z kminkiem i makaronem
składniki:
- 60 dag dyni
- marchewka
- cebula
- czosnek
- kminek
- bulion litr
- słodka śmietanka lub serek topiony
- makaron babuni
- olej, masło
- sól, pieprz
Na oleju z dodatkiem masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew na grubych oczkach, dodać czosnek, chwilkę smażyć. Dynię obrać, pokroić w kostkę, dodać do rondla, chwilkę smażyć. Całość zalać bulionem, gotować około 30 minut aż będzie miękka dynia.
Do zupy dodać serek topiony. Całość zmiksować blenderem. Podawać z makaronem babuni lub ryżowym Posypać kminkiem, Zupa jest pyszna.
Mięso z udek kurczaka, sałata i ryż
Ten obiad robiłam nie dłużej niż 30 minut, oto opis przygotowania:
mięso z udek z kurczaka pozbawiłam kości, najpierw zamarynowałam w marynacie z octu balsamicznego, miodu, cytryny, czosnku,soli, pieprzu i ziół, wstawiłam na kilka minut do lodówki. W tym czasie podsmażyłam szklankę ryżu na oliwie, dodałam startą marchew (1/2) i zalałam dwiema szklankami wody.
Mięso wyjęłam z lodówki, podsmażyłam na oliwie, dodałam drugą połowę marchewki, cebulkę, pokrojona w plasterki cukinię i kilka pieczarek. Smażyłam kilka minut.
Makaron miałam ugotowany dzień wcześniej, dodałam do niego pomidory suszone.
Zrobiłam szybka sałatkę z sałaty lodowej, śliwek suszonych, cebulki dymki, ogórka zielonego, pół startego jabłka, koperku, jogurtu naturalnego i majonezu light.
Wszystko to trwało niespełna 30 minut – uwierzcie, mam świadków!
mięso z udek z kurczaka pozbawiłam kości, najpierw zamarynowałam w marynacie z octu balsamicznego, miodu, cytryny, czosnku,soli, pieprzu i ziół, wstawiłam na kilka minut do lodówki. W tym czasie podsmażyłam szklankę ryżu na oliwie, dodałam startą marchew (1/2) i zalałam dwiema szklankami wody.
Mięso wyjęłam z lodówki, podsmażyłam na oliwie, dodałam drugą połowę marchewki, cebulkę, pokrojona w plasterki cukinię i kilka pieczarek. Smażyłam kilka minut.
Makaron miałam ugotowany dzień wcześniej, dodałam do niego pomidory suszone.
Zrobiłam szybka sałatkę z sałaty lodowej, śliwek suszonych, cebulki dymki, ogórka zielonego, pół startego jabłka, koperku, jogurtu naturalnego i majonezu light.
Wszystko to trwało niespełna 30 minut – uwierzcie, mam świadków!
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta z roszponką
Fajny i w miarę szybki obiad (miałam zamrożony farsz, więc zrobiłam go w niespełna 30 minut)

1) usmażyłam cienkie naleśniki
2) naleśniki faszerowałam nadzieniem ze szpinaku i sera fety z dodatkiem przypraw i czosnku, na wierzch posypałam bazylią
3) sałatkę z roszponki podałam z lekkim dresingiem (oliwa z oliwek, ocet balsamico, miód, przyprawy) oraz z suszonymi pomidorami i mozarellą.
Pulpeciki z indyka w sosie marchewkowym z groszkiem
Bardzo szybki obiad niskokaloryczny
1) mięso mielone z indyka około 1/2 kg – dodać jajko, ulubione przyprawy curry, garam masala, cynamon), garść rodzynek, odrobinę bułki, sól, pieprz, wymieszać i mokra ręka wyrabiać malutkie pulpety.
2) Do bulionu wkładać kulki mięsne, dodać pół paczki marchewki z groszkiem (gotowa mrożonka), gotować 15 minut, na koniec zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu
3) Podawać z ryżem – ja podałam z ziemniakami oraz maślanką

Pierś z kurczaka z cukinią i ryżem z kukurydzą
1)
Pierś z kurczaka zamarynować na 30 minut w ulubionych ziołach (ja
zrobiłam marynatę na ostro z cytryny, papryki, oliwy, mieszanki ziół i
kapki miodu)
2) Smażyć mięso na patelni grillowej z obu stron (ja pierś przekrawam na pół i lekko rozbijam wcześniej)
3) Ryż ugotować sypko i przełożyć na patelnię, dodać puszkę kukurydzy, posypać szczypiorkiem.
4) Na patelni grillowej podsmażyć cukinię w plasterkach – nieobraną i skropić oliwą, kłaść na pierś z kurczaka zgrillowaną i podawać z ryżem.
2) Smażyć mięso na patelni grillowej z obu stron (ja pierś przekrawam na pół i lekko rozbijam wcześniej)
3) Ryż ugotować sypko i przełożyć na patelnię, dodać puszkę kukurydzy, posypać szczypiorkiem.
4) Na patelni grillowej podsmażyć cukinię w plasterkach – nieobraną i skropić oliwą, kłaść na pierś z kurczaka zgrillowaną i podawać z ryżem.
Pulpeciki z rodzynkami
1)
Pierś z kurczaka zamarynować na 30 minut w ulubionych ziołach (ja
zrobiłam marynatę na ostro z cytryny, papryki, oliwy, mieszanki ziół i
kapki miodu)
2) Smażyć mięso na patelni grillowej z obu stron (ja pierś przekrawam na pół i lekko rozbijam wcześniej)
3) Ryż ugotować sypko i przełożyć na patelnię, dodać puszkę kukurydzy, posypać szczypiorkiem.
4) Na patelni grillowej podsmażyć cukinię w plasterkach – nieobraną i skropić oliwą, kłaść na pierś z kurczaka zgrillowaną i podawać z ryżem.
2) Smażyć mięso na patelni grillowej z obu stron (ja pierś przekrawam na pół i lekko rozbijam wcześniej)
3) Ryż ugotować sypko i przełożyć na patelnię, dodać puszkę kukurydzy, posypać szczypiorkiem.
4) Na patelni grillowej podsmażyć cukinię w plasterkach – nieobraną i skropić oliwą, kłaść na pierś z kurczaka zgrillowaną i podawać z ryżem.
Obiad dla zabieganych: szaszłyki warzywne, mortadela i puree
1) na długie patyczki nadziałam paprykę, cukinię, pieczarki, cebulę i pomidorki koktajlowe – usmażyłam na patelni grillowej
2) w tym czasie obrałam też kilka ziemniaków na puree
3) Kilka plasterków mortadeli usmażyłam na oleju wcześniej obtoczyłam je w jajku i bułce tartej (czasem też obtaczam w płatkach z migdałów)
4) Ziemniaki ugniotłam, dodałam łyżkę masła i jogurt naturalny oraz koperek suszony.
Kotlety z kukurydzą i surówka z pekinki
1)
1/2 mięsa mielonego z indyka, curry, łyżka bułki tartej, sól, pieprz,
puszka kukurydzy, jajko – wszystko zagnieść, lepić pulpeciki, obtoczyć w
bułce i smażyć na oleju
2) w tym czasie gotować ziemniaki
3) zrobić surówkę z pekinki: 1/2 kapusty pekińskiej poszatkować, dodać jabłko starte na tarce jarzynowej, cebulkę dymkę, kalarepkę zetrzeć, ogórka małosolnego też zetrzeć, a koniec dodać koperek, łyżkę majonezu light, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, szczyptę cukru
4) Na talerz nakładać ziemniaczki, pulpecika, do szklaneczki zaś surówkę.
2) w tym czasie gotować ziemniaki
3) zrobić surówkę z pekinki: 1/2 kapusty pekińskiej poszatkować, dodać jabłko starte na tarce jarzynowej, cebulkę dymkę, kalarepkę zetrzeć, ogórka małosolnego też zetrzeć, a koniec dodać koperek, łyżkę majonezu light, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, szczyptę cukru
4) Na talerz nakładać ziemniaczki, pulpecika, do szklaneczki zaś surówkę.
Koreczki śledziowe na kołderce jogurtowej
składniki:
paczka matijasów
oliwki czarne
jogurt naturalny, troszkę śmietany, majonez
koperek
ogórek kiszony
żółty ser
cebula czerwona
sól, pieprz
przygotować kołderkowy sos: jogurt wymieszać z koperkiem, śmietanką i majonezem, dodać pokrojony w cienkie paseczki ogórek kiszony. Na talerz połozyć sos, na sos nałożyć kostki żółtego sera, wbić wykałaczkę, na ser kłaść matijasy, cebulkę i oliwkę. Dekorować cytryną i natką pietruszki.
Surówka z młodej kapusty podana z truskawkami
składniki:
- ćwiartka młodej kapusty
- miód lub jogurt
- pomarańcza
- truskawki
- sól
Pomarańcza należy wydrążyć, miąższ pokrajać w kostkę i dodać do posiekanej kapusty, wymieszać z miodem lub jogurtem , można lekko posolić do smaku. Udekorować brzegi truskawkami.
- ćwiartka młodej kapusty
- miód lub jogurt
- pomarańcza
- truskawki
- sól
Pomarańcza należy wydrążyć, miąższ pokrajać w kostkę i dodać do posiekanej kapusty, wymieszać z miodem lub jogurtem , można lekko posolić do smaku. Udekorować brzegi truskawkami.
Kurczak z ananasem i rodzynkami po indyjsku
składniki:
kurczak niewielki
olej
przyprawy: garam masala, cynamon, szczypta imbiru, goździki, kardamon, sól, pieprz
rodzynki
świeży ananas lub puszka ananasa
opcjonalnie miód
Rozgrzać olej, kurczaka suchego natrzeć solą. Podsmażać z każdej strony na oleju do lekkiego zrumienienia. Na oddzielnej głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej z dodatkiem łyżki masła, krótko podsmażyć przyprawy oprócz soli, dodać rodzynki oraz ananasy. Kurczaka przełożyć do naczynia do pieczenia zalać go owocowym aromatycznym sosem, częścią można nadziać też kurczaka wewnątrz. Piec w nagrzanym piekarniku pod przykryciem 1,5 h. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i dopiekać około 15 minut aby zrumienić skórkę. Taki kurczak doskonale smakuje z ryżem z kurkumą lub curry i sałatką z porów.
Szybkie spaghetti z mięsem i groszkiem
To jest proste danie, ale idealne gdy brakuje czasu a w brzuchu burczy
1) Spaghetti ugotować al dente.
2) Na patelni podsmażyć dowolne mielone mięso około 40 dag, dodać ulubione przyprawy i zioła.
3) Puszkę pomidorów rozdrobnić i wlać do mięsa
4) Dodać groszek konserwowy (świeży, mrożony lub z puszki)
5) Na koniec dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i listki bazylii.
Pstrąg z grilla z cytryną i rzeżuchą
składniki:
- pstrąg
- cytryna
- rzeżucha, natka pietruszki
- przyprawa do ryb lub sól, pieprz, papryka
pstrąga umyć, natrzeć przyprawami, do brzucha włożyć natkę pietruszki, zawinąć folią aluminiową i piec na grillu około 20 minut, wyjąć z folii, skropić cytryną, posypać rzeżuchą.
- pstrąg
- cytryna
- rzeżucha, natka pietruszki
- przyprawa do ryb lub sól, pieprz, papryka
- masło
Pstrąga umyć, natrzeć przyprawami, do brzucha włożyć natkę pietruszki, masło, zawinąć folią aluminiową i piec na grillu lub w nagrzanym piekarniku około 20 minut, wyjąć z folii, skropić cytryną, posypać rzeżuchą.
- pstrąg
- cytryna
- rzeżucha, natka pietruszki
- przyprawa do ryb lub sól, pieprz, papryka
pstrąga umyć, natrzeć przyprawami, do brzucha włożyć natkę pietruszki, zawinąć folią aluminiową i piec na grillu około 20 minut, wyjąć z folii, skropić cytryną, posypać rzeżuchą.
- pstrąg
- cytryna
- rzeżucha, natka pietruszki
- przyprawa do ryb lub sól, pieprz, papryka
- masło
Pstrąga umyć, natrzeć przyprawami, do brzucha włożyć natkę pietruszki, masło, zawinąć folią aluminiową i piec na grillu lub w nagrzanym piekarniku około 20 minut, wyjąć z folii, skropić cytryną, posypać rzeżuchą.
Kiełbaski z grilla z ananasem
Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne – nie odejdziesz od stołu!
- kiełbasa grillowa lub drobiowa lub ulubiona
- puszka ananasa lub świeży
- miód – 1/3 szklanki
- cytryna
- listek laurowy
- 1/3 kostki masła
- pieprz, papryka
wykonanie:
Do miseczki wlać miód, sok z cytryny, pokruszony listek laurowy i przyprawy, ananasy pokroic na ćwiartki i włozyć do marynaty ananasa (marynować około 30 minut) , kiełbaskę pokroić w plasterki, masło rozpuścić w garnuszku, kiełbasę nakładać na patyczki do szaszłyków i ananasa, obtaczać w marynacie – ja smaruję specjalnym pędzelkiem i masełkiem. Grillować około 10 minut.
Ryż z rodzynkami i jajkiem po ormiańsku
Polecam doskonały ormiański ryż jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
składniki:
dwie torebki ryżu
torebka rodzynek
3 jajka
2 łyżki masła
sól
Ugotować ryż na sypko. Na maśle podsmażyć rodzyneczki, dodać wybełtane w oddzielnej miseczce jajka i wlać na patelnię, mieszać chwilkę aż jajka porządnie się zetną. Dodać do ryżu, wymieszać, można dodać odrobinę kurkumy, aby ryż miał ładny kolor.
składniki:
dwie torebki ryżu
torebka rodzynek
3 jajka
2 łyżki masła
sól
Ugotować ryż na sypko. Na maśle podsmażyć rodzyneczki, dodać wybełtane w oddzielnej miseczce jajka i wlać na patelnię, mieszać chwilkę aż jajka porządnie się zetną. Dodać do ryżu, wymieszać, można dodać odrobinę kurkumy, aby ryż miał ładny kolor.
Leniwe gołąbki kawalerskie w sosie
Od dawna krąży wiele
przepisów na gołąbki po kawalersku tzw. leniwe gołąbki z mielonego mięsa
i kapusty szatkowanej. Oto mój sprawdzony przepis, gołąbki są
mięciutkie, smaczne i cala rodzina je uwielbia:

składniki:
- 70 dag mielonego mięsa
- woreczek ryżu ugotowany
- 2 cebule
- marchewka
- pół główki kapusty (może być też włoska)
- marchewka
- puszka pomidorów bez skórki
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek, papryka mielona
- jajko
Mielone mięso wymieszać z czosnkiem, pokrojoną cebulą, przyprawami, jajkiem, dodać ewentualnie bułkę tartą. Ugotować poszatkowaną kapustę z kostką bulionu, maggi, vegetą przez około 25 minut. Troszkę kapusty odłożyć na dno garnka. Kiedy kapusta troszkę ostygnie dodać do mięsa po kolei: 2 cebulki usmażone na maśle, odciśniętą kapustę, ryż. Wymieszać, obtaczać w mące i smażyć przez około 3-4 minuty do zrumienienia kotleciki, wkładać do garnka na część poszatkowanej kapusty, zalać wodą z bulionem w której gotowała się kapusta. Dodać startą marchewkę, gotować około 35 minut na wolnym ogniu. Ja zgęściłam na koniec wodą z mąką, dodałam troszkę cukru, sól, paprykę w proszku, dodałam też posiekany koperek.
Rady: można do mięsa dodać też posiekany koperek, kmin mielony, cząber, natkę pietruszki – co kto lubi.
Smacznego!!!

składniki:
- 70 dag mielonego mięsa
- woreczek ryżu ugotowany
- 2 cebule
- marchewka
- pół główki kapusty (może być też włoska)
- marchewka
- puszka pomidorów bez skórki
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek, papryka mielona
- jajko
Mielone mięso wymieszać z czosnkiem, pokrojoną cebulą, przyprawami, jajkiem, dodać ewentualnie bułkę tartą. Ugotować poszatkowaną kapustę z kostką bulionu, maggi, vegetą przez około 25 minut. Troszkę kapusty odłożyć na dno garnka. Kiedy kapusta troszkę ostygnie dodać do mięsa po kolei: 2 cebulki usmażone na maśle, odciśniętą kapustę, ryż. Wymieszać, obtaczać w mące i smażyć przez około 3-4 minuty do zrumienienia kotleciki, wkładać do garnka na część poszatkowanej kapusty, zalać wodą z bulionem w której gotowała się kapusta. Dodać startą marchewkę, gotować około 35 minut na wolnym ogniu. Ja zgęściłam na koniec wodą z mąką, dodałam troszkę cukru, sól, paprykę w proszku, dodałam też posiekany koperek.
Rady: można do mięsa dodać też posiekany koperek, kmin mielony, cząber, natkę pietruszki – co kto lubi.
Smacznego!!!
Szaszłyki z kurczaka z ananasem
Palce lizać: delikatne chrupiące mięsko na słodko
składniki:
- pierś z kurczaka
- cebula
- ananas
- curry, pieprz
- patyczki do szaszłyka
- marynata: miód, cytryna, ziele angielskie
- 1/3 paczki masła
Pokroić piersi z kurczaka w kostkę, zrobić marynatę z miodu, cytryny i ziela angielskiego, na patyczki nakładać piersi, ananasa wcześniej trzymanego minimum 30 minut w marynacie, polewać masłem stopionym i grillować 15 minut.
Kurczak nadziewany jabłkami
Bardzo szybki i naprawdę smaczny kurczak nadziewany jabłkami:
składniki:
- 4 jabłka
- kurczak
- majeranek, tymianek, sól, pieprz, papryka
- olej
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć go porządnie wewnątrz ina zewnątrz przyprawami, do środka włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka (ja nie obierałam ze skórki), obwiązać nicią białą, aby nadzienie nie uciekło,. Wstawić do nagrzanego piekarnika około 200 stopni C i piec około 1,3o minut, w międzyczasie podlewać sosem wytworzonym podczas pieczenia lub zraszać piwem lub sokiem jabłkowym.
Kurczak na butelce piwa
Fotka niestety nie wyszła dobrze, za to kurczak palce lizać! Uwierzcie, ten kurczak ma chrupiącą skórkę, w środku zaś jest mięciutki i soczysty, nie ma lepszego!
składniki:
- kurczak cały
- małe piwo (to najmniejsze)
- sól, pieprz, papryka
- jabłka, gruszki, ziemniaki, śliwki suszone
- kminek do ziemniaków lub tymianek do ziemniaków np. Prymat
sposób wykonania:
- kurczaka umyć i osuszyć, w tym czasie już nagrzewać piekarnik, z piwa zdjąć nalepki i umyć butelkę, otworzyć, odlać troszkę piwa – lub wypić. Kurczaka natrzeć solą, papryką, ja go udekorowałam jeszcze czosnkiem i buraczkiem na wykałaczce. Jak piekarnik się nagrzeje nadziać kurczaka, piec około godziny, potem położyć obok niego ziemniaki, jabłka posypane kminkiem lub tymiankiem, piec jeszcze godzinę. Na koniec udekorować porem
Smacznego!
Prosty obiad z piersi z kurczaka
1) pierś z kurczaka rozbić, posolić i popieprzyć, w środek włożyć plasterek żółtego sera, obtoczyć w bułce oraz jajku (taka kolejność) i smażyć na oleju
2) w międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować
3) mizerię robię w 5 minut: obieram ogórka, sole i dodaję troszkę cukru, jogurtu i koperek
SMACZNEGO!
Polędwiczki w pomidorach z ziołami
Bardzo szybkie danie rozgrzewające
1) polędwiczki pokrojone w cienkie plastry posoliłam i doprawiłam pieprzem, obsmażyłam na gorącym oleju
2) mięso wyłożyłam do naczynia żaroodpornego i dodałam dwa obrane ze skóry pomidory i cebulę oraz kilka pomidorów suszonych z zalewy, całość zalałam bulionem i piekłam około 20 minut. Na koniec posypałam ziołami: bazylią, natką pietruszki
3) mięso podałam z ryżem – naprawdę szybkie danie!
Kociołek meksykański - gęsty i pożywny
składniki:
- kiełbasa surowa lub inna wędzona
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- bulion 0,75 litra
- fasolka szparagowa
- 2 marchewki
- fasola czerwona opcjonalnie
- puszka pomidorów
- koperek lub natka
- ząbek czosnku
- przyprawy
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, paprykę, marchewkę, dodać kiełbasę. W
osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Wszystko to zalać bulionem,
dodać przyprawy, czosnek, na sam koniec posypać koperkiem, gotować około 30 minut. Gorąca rozgrzewająca zupa na jesienne długie wieczory.
Cisato salceson w polewie z wiórkami
składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- zapach waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- garść orzechów, rodzynki
- 3/4 szklanki oleju
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę oraz proszek i sodę a na koniec kakao i cynamon, na sam koniec wlać olej, potem pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki oraz orzechy. Ciasto będzie bardzo gęste, ale tak ma być. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut.
Prosty jabłecznik do herbatki
|
Przekąska ze śliwek z serem
Polecam rewelacyjną przekąskę: śliwki pozbawione pestek wkładam do formy posmarowanej masłem, na to plasterek zółtego sera.
Hamburgery z cukinią, grzankami, machewką i fasolką
Taki kolorowy, zdrowy misz masz - na wierzchu położyłam kilka
zgrillowanych pieczarek i grzanki czosnkowe. Wszystkie warzywa ugotowane
na parze al dente.
Żeberko w ostro-słodkiej marynacie
Gorąco polecam to
pieczone żebro, posiada lekko słodkawy posmak za sprawą miodu, cukru i
cynamonu, marynata jest genialna. Gwarantuję naprawdę pobudzenie
wszelkich kubków smakowych - mężowie to lubią, szczególnie do kufla z
piwkiem!
składniki:
- jedno spore żeberko wieprzowe
- kawałek świeżego imbiru
- pół cytryny
- 6 ząbków czosnku
- świeże chili (lub w proszku)
- łyżeczka soli
- łyżka pieprzu świeżo zmielonego
- odrobina cynamonu
- majeranek - szczypta
- ostra papryka
- ziarna sezamu - dwie łyżeczki
- dwie łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka zwykłego oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- łyżka miodu i anyżu kia gwiazdek

Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miseczki, dodać 6 ząbków czosnku, chili (najlepiej świeże), wycisnąć sok z cytryny i dodać resztę składników i wymieszać, natrzeć żeberka. Marynować minimum godzinę w lodówce.
Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C, piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Ja podałam z ziemniaczkami i suróweczką
składniki:
- jedno spore żeberko wieprzowe
- kawałek świeżego imbiru
- pół cytryny
- 6 ząbków czosnku
- świeże chili (lub w proszku)
- łyżeczka soli
- łyżka pieprzu świeżo zmielonego
- odrobina cynamonu
- majeranek - szczypta
- ostra papryka
- ziarna sezamu - dwie łyżeczki
- dwie łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka zwykłego oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- łyżka miodu i anyżu kia gwiazdek

Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miseczki, dodać 6 ząbków czosnku, chili (najlepiej świeże), wycisnąć sok z cytryny i dodać resztę składników i wymieszać, natrzeć żeberka. Marynować minimum godzinę w lodówce.
Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C, piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Ja podałam z ziemniaczkami i suróweczką
Kasza gryczana z kurkumą i kiełbaską
Mega błyskawiczny obiad
- kasza gryczana z kurkumą
pieczona kiełbaska z grilla
- buraczki zasmażane
- kefir
- kasza gryczana z kurkumą
pieczona kiełbaska z grilla
- buraczki zasmażane
- kefir
Sałata roszponka z pieczarką i rosół z pulpecikami
Na szybki obiad w tygodniu podałam bulion z
kurczaka z pulpecikami drobiowymi i pokrojonymi w kosteczkę warzywami.
Lekka pożywna zupka, do tego sałatka z roszponki ze smażoną na masełku
klarowanym pieczarką i cebulką. Przyprawiam solą i pieprzem.
Grillowany kurczak z bananem i sałatką z roszponki
Świetne połączenie grillowanej piersi z kurczaka z bananem i sałatką z roszponki - miks smaków dla najbardziej wymagających:
składniki:
pierś z kurczaka w przyprawie grillowej Kamis
banan
ziemniak ugotowany
sałatka z roszponki (roszponka, ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, prażone pestki dyni,sos vinegrette)
Grillujemy pierś, potem banana i ziemniaka (bez żadnych dodatków), przygotowujemy sałatę z roszponki i sosu, na koniec sypiemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Ziemniaka podajemy z koperkiem w towarzystwie mięsa i sałaty i ugrillowanego słodkiego banana.
Szybkie ciasto z kaszy manny w czekoladzie
składniki:
- paczka margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
- litr mleka 2 %
- wiórki kokosowe
- szklanka błyskawicznej kaszy manny
- szklanka cukru
- paczka lub dwie herbatników
Najpierw zagotować mleko, dodać do gotującego się mleka 2/3 kostki margaryny lub masła. Osobno w misce wymieszać sypkie składniki: mannę, cukier, kakao i wsypać do gotującego się mleka z masłem. Gotować aż zgęstnieje całość.
Herbatniki rozłożyć na blasze i zalać gorącą masą je. Nałożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników.
Przygotować polewę czekoladową (ja zrobiłam z gorzkiej, reszty margaryny i 4 łyżek mleka.
Zalać ciepłą polewą i posypać wiórkami. Do masy warto dodać rodzynki, orzechy lub zmielone migdały.
To ciasto robiłam w 10 minut a wyżerka niesamowita!!!Smakuje mężowi i całej rodzince a nawet gościom.
- paczka margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
- litr mleka 2 %
- wiórki kokosowe
- szklanka błyskawicznej kaszy manny
- szklanka cukru
- paczka lub dwie herbatników
Najpierw zagotować mleko, dodać do gotującego się mleka 2/3 kostki margaryny lub masła. Osobno w misce wymieszać sypkie składniki: mannę, cukier, kakao i wsypać do gotującego się mleka z masłem. Gotować aż zgęstnieje całość.
Herbatniki rozłożyć na blasze i zalać gorącą masą je. Nałożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników.
Przygotować polewę czekoladową (ja zrobiłam z gorzkiej, reszty margaryny i 4 łyżek mleka.
Zalać ciepłą polewą i posypać wiórkami. Do masy warto dodać rodzynki, orzechy lub zmielone migdały.
To ciasto robiłam w 10 minut a wyżerka niesamowita!!!Smakuje mężowi i całej rodzince a nawet gościom.
Subskrybuj:
Posty (Atom)