wtorek, 4 lutego 2014

Tarta z porami, suszonymi morelami i pepperoni

Tarta-ciasto z porami o wspaniałym zapachu suszonych moreli, smaki się łączą, przenikają tworząc piruety w naszych kubkach smakowych - sam zapach powoduje nagły przypływ ślinki do ust. Mozna podawać z sosem i surówkami np. z marchewki

składniki:

- 2 duże pory
- 150 gram suszonychmoreli
- 100 gram masła
- 3 jaja
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki razowej (ale może być sama pszenna)
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 100 gram startego parmezanu lub żółtego sera twardego
- jedno pepperoni
- sól, pieprz



Pory oraz morele pokroic w cienkie plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, smażyć około 10 minut, doprawić do smaku.
Jajka zmiksować z mąką, dodać śmietankę, masło, proszek do pieczenia i masło. Doprawić do smaku.Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temp. 190 stopni

Błyskawiczne pyszne ciasto-tarta!