Przepyszny, błyskawiczny deser z gorącymi owocami (można też tak podać lody z rabarbarem, malinami, morelami itp na ciepło). Naczynie należy wysmarować masłem i wyłożyć na nim wydrążone śliwki, można posypać troszkę cukrem i zapiec w piekarniku około 15 do 20 minut. Ja dodatkowo polałam sosem malinowym, ale można polać czekoladą lub ajerkoniakiem.
czwartek, 1 sierpnia 2013
Szaszłyki z truskawek i mozzarelli w sosie balsamicznym
Fajna lekka przekąska na podwieczorek: mozzarella, truskawki, polane octem balsamicznym, naprawdę lekkie, szybkie i smaczne.
Kasza gryczana z pulpecikami z rodzynkami, mizeria
Szybki i pyszny obiad, który zrobiłam w 30 minut: kasza gryczana (czas gotowania 15 minut w torebkach), mizeria i pulpeciki w sosie:
składniki na pulpety:
- mięso mielone około 60 dag (ja zawsze kupuję kawałek mięsa i sama mielę), może być z indyka, wieprzowo-wołowe itp
- dwie garście rodzynek
- jajko
- curry
- kurkuma
- kumin rzymski, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie
Mięso mielimy, dodajemy jajko i część przypraw (oprócz ziela i liści) oraz rodzynki. Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Wodę zagotowujemy w garnku i przekładamy pulpeciki, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy około 150 do 20 minut. Obiad gotowy!
składniki na pulpety:
- mięso mielone około 60 dag (ja zawsze kupuję kawałek mięsa i sama mielę), może być z indyka, wieprzowo-wołowe itp
- dwie garście rodzynek
- jajko
- curry
- kurkuma
- kumin rzymski, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie
Mięso mielimy, dodajemy jajko i część przypraw (oprócz ziela i liści) oraz rodzynki. Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Wodę zagotowujemy w garnku i przekładamy pulpeciki, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy około 150 do 20 minut. Obiad gotowy!
Subskrybuj:
Posty (Atom)