poniedziałek, 9 września 2013

Łopatka w cebuli z boczkiem



Dzisiaj kolejny obiadek mięsny, ale pieczenie łopatki zajmuje minimum 1,5 godziny. Zawsze wolę troszkę dłużej potrzymać mięsko w piekarniku aby było mięciutkie a nie twarde jak podeszwa:). Jest naprawdę pyszne, dzięki cebulce i posmaku boczku rozpływa się w ustach, uwielbia ją mąż:)

składniki na łopatkę w cebuli:

- 4 plastry boczku
- kilogram łopatki
- kilogram cebuli
- czosnek (3-4 ząbki)
- pieprz, majeranek, kminek

Mięso solimy, kroimy w grube plastry,  nacieramy pieprzem, majerankiem itp i kładziemy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego na dno kładziemy dwa plasterki boczku, na to troszkę cebuli, czosnek, łopatkę, przykrywamy cebulę i na wierzch kładziemy boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.
Podałam z ziemniakami i sałatką rzymską.