czwartek, 11 września 2014

Szybkie przekąski i przystawki do wódeczki i whiskey




Zapraszam do biesiadowania: w weekend serwowałam przekąski i szybkie przystawki do zimnej wódeczki:

- sałatka warstwowa z ziemniaków i pieczarek marynowanych
- kanapeczki z łososiem i pastą serową
- sałatki z selera
- faszerowaną cukinię z serkiem ananasowym
- ziemniaczki nadziewany pikantnym twarożkiem i kurkami
- patyczki z suszonymi pomidorkami i mozzarellą
- koreczki w ananasie

Przepis na sałatkę:

- dwa słoiczki pieczarek marynowanych
- dwie marchewki
- dwa ziemniaki
- 2 udka z kurczaka
- szczypiorek, koperek
- pół szklanki startego żółtego sera
- 3 jaja na twardo
- przyprawy: gyros, pieprz, sól,
- 4 ogórki konserwowe
- majonez i jogurt grecki


Na dno tortownicy wyłożyć folię aluminiową. Kładziemy najpierw kapelusze pieczarek (łebkami do dołu). Gotujemy: marchew, ziemniaki, udka smażymy lub gotujemy z przyprawą. Ścieramy żółty ser na tarce, jaja i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne kawałki. Ogórki kroimy w drobną koskę.
Na wyłożone grzybki układamy na przemian: mięso, warzywa, ogórki, jedną warstwę należy posmarować majonezowym sosem (jogurt wymieszać z majonezem), następnie kolejna warstwa i znowu smarujemy sosem.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień tortownicę obracamy do góry dnem, zdejmujemy folię, sałatkę sypiemy z wierzchu posiekanymi natkami.


cukinia faszerowana serem ananasowym:

składniki:

- cukinia
- serem ricotta lub mascarpone
- posiekany świeży ananas
- olej
- przyprawy (sól, pieprz, curry

Cukinię obrać ze skóry, bardzo cienko kroić w paseczki i grillować na patelni. Jak przestygną posmarować serkiem zmieszanym z przyprawami i ananasem, zwijać w ruloniki.








Carpaccio z buraków i serem feta