Orzeźwiający deser na ciepło, błyskawiczny, uwielbiam z lodami lub kleksem z bitej śmietany:
składniki:
- śliwki węgierki bez pestek
- dwie łyżki zmielonych migdałów
- łyżka mąki pszennej
- łyżka czubata masła lub margaryny
- łyżka cukru
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć pokrojone na połówki śliweczki, ugnieść z pozostałych składników kruszonkę i zapiekać około 25 minut.
czwartek, 20 września 2012
Schab z jabłkiem w soku jabłkowym
Lekkie sycące danie, najlepiej podawać z ryżem, ponieważ sosik jest dość słodki
składniki:
- 4 plastry schabu
- jabłko - żółta odmiana twardego jabłka
- pół szklanki soku jabłkowego
- kolorowy pieprz
- cukier brązowy - łyżka
- tymianek, sól
Schaby zrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać sok i cukier, chwilkę pogotować, na koniec plastry jabłka dodać i całość gotować około 5 minut (jabłka nie mogą się rozpadać)
składniki:
- 4 plastry schabu
- jabłko - żółta odmiana twardego jabłka
- pół szklanki soku jabłkowego
- kolorowy pieprz
- cukier brązowy - łyżka
- tymianek, sól
Schaby zrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać sok i cukier, chwilkę pogotować, na koniec plastry jabłka dodać i całość gotować około 5 minut (jabłka nie mogą się rozpadać)
Babka ziemniaczana z boczkiem z konfiturą z czerwonej cebuli
Pyszne szybkie danie, do tego sycące i nie drogie, podane z kleksem ze śmietany i konfiturą z czerwonej cebuli i tak zadziwi twoich domowników
składniki na babkę:
- 1,5 kilograma ziemniaków obranych mącznych
- duża cebula i czosnek
- kawałek kiełbasy
- około 20 dag boczku wędzonego
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- dwie łyżki mąki pszennej
- dwa jaja
- sporo świeżego pieprzu, sól, tymianek oraz majeranek
- opcjonalnie gałka muszkatałowa
Ziemniaki zemleć w maszynce, na patelni roztopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulkę poszatkowaną w kosteczkę i czosnek. Całość przełożyć do ziemniaczanej masy, dodać jajka, mąki i mannę oraz przyprawy, całość wymieszać i piec w nasmarowanej blaszce posypanej bułką (może to być keksówka lub też inne naczynie żaroodoporne).
Konfitury z cebuli czerwonej:
- dwie czerwone cebule
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny - dwie łyżki
Na patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę wraz z octem, cukrem i solą, przykryć i smażyć do miękkości, na koniec odparować resztę soku odkrywając naczynie. Podawać do mięs, pasztetów i kanapek.
składniki na babkę:
- 1,5 kilograma ziemniaków obranych mącznych
- duża cebula i czosnek
- kawałek kiełbasy
- około 20 dag boczku wędzonego
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- dwie łyżki mąki pszennej
- dwa jaja
- sporo świeżego pieprzu, sól, tymianek oraz majeranek
- opcjonalnie gałka muszkatałowa
Ziemniaki zemleć w maszynce, na patelni roztopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulkę poszatkowaną w kosteczkę i czosnek. Całość przełożyć do ziemniaczanej masy, dodać jajka, mąki i mannę oraz przyprawy, całość wymieszać i piec w nasmarowanej blaszce posypanej bułką (może to być keksówka lub też inne naczynie żaroodoporne).
Konfitury z cebuli czerwonej:
- dwie czerwone cebule
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny - dwie łyżki
Na patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę wraz z octem, cukrem i solą, przykryć i smażyć do miękkości, na koniec odparować resztę soku odkrywając naczynie. Podawać do mięs, pasztetów i kanapek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)