wtorek, 4 kwietnia 2017

Olej z pestek moreli i olej z czarnuszki




W okresie przesilenia wiosennego częściej sięgam po zdrowe produkty typu super food i naturalne oleje zimnotłoczone, które stosuję do różnych sałatek. Staram się też oczyścić organizm i dostarczyć mu maksymalnie dużo witamin, ponieważ mam tendencje w tym okresie szczególnie do przeziębień i łapania infekcji. 



Dużo dobrego słyszałam o właściwościach oleju z pestek moreli - dlatego też bliżej przyjrzałam się ofercie sklepu Balcho.pl, w którym to można dostać naprawdę wspaniałe i smaczne produkty. Olej z pestek moreli możemy oczywiście stosować nie tylko w potrawach, ale też do olejowania twarzy lub włosów, ponieważ jest bogaty w witaminę E oraz A, posiada właściwości nawilżające więc z powodzeniem może nam służyć również do masażu. Wspaniale wchłania się w skórę, która po takiej porcji cudownego złotego płynu pięknie i zdrowo wygląda i jest doskonale odżywiona.




Ja dodaję go do swoich ulubionych sałatek, tym bardziej, że olej z pestek moreli zawiera też pewną ilość witaminy B17, która ma silne działanie antyoksydacyjne.

Przepis na sałatkę z roszponki:

roszponka
rzodkiewki
papryka
pomidorki koktajlowe
kiełki
olej z pestek moreli
cytryna

sól i pieprz

Roszponkę umyć, warzywa umyć i posiekać w kostkę, doprawić do smaku, polać łyżką oleju z pestek moreli, skropić cytryną, dodać kiełki. Sałatka jest idealna do dań z grilla. Można oczywiście zrobić tradycyjny sos vinegret, ja czasem go robię z dodatkiem miodu i musztardy, ale z pewnością macie swój ulubiony sposób serwowania sałatek.



Olej jest delikatny i subtelny w smaku, pięknie pachnie i naprawdę warto go dodawać do naszych sałatkowych dań: sałatek czy sosów, pamiętajmy aby go pod żadnym pozorem nie podgrzewać, aby nie stracił swoich cennych właściwości!

Olej można kupić w sklepie TUTAJ


 opis produktu:

Nasz olej, w odróżnieniu od większości dostępnych na rynku, tłoczony jest na zimno z SUROWYCH wyselekcjonowanych pestek moreli. Tłoczenie olejów z nasion i pestek SUROWYCH gwarantuje zachowanie ich cennych wartości. Olej z pestek moreli Balcho uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno surowych pestek moreli, dzięki czemu wszelkie cenne wartości jakimi charakteryzują się te pestki zawarte są w oleju. Jego smak jest delikatny, nieco przypominający migdały.

OLEJ Z CZARNUSZKI - przepis na sałatkę i właściwości



Sałatka z warzyw z olejem z czarnuszki: 



papryka
awokado
rzodkiewki
ogórek
dymka
świeże zioła
przyprawy
olej z czarnuszki


Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę, przyprawić do smaku i dodać olej oraz zioła. Oczywiście można smak przełamać odrobiną miodu lub przygotować tradycyjny sos vinegret według uznania. Sałatka jest jednak na tyle wyrazista w smaku, że nie trzeba specjalnych starań, bo naprawdę smakuje wyśmienicie dzięki olejowi z czarnuszki.



działanie zdrowotne:

Nasiona czarnuszki posiadają ponad 100 czynnych substancji, w tym kwasy tłuszczowe takie jak linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy (który rzadko występuje a posiada doskonałe właściwości przeciwzapalne), flawonoidy, sterole, tymochinon, karwakrol, alkaloidy take jak nigellicyna, nigellina, nigellamina, nigellidyna
oraz saponiny, min znaną z właściwości antynowotworowych a-hederynę.

Olej z czarnuszki ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, wspomaga organizm w walce z wirusami i wzmaga działanie antybiotyków.

Olej z czarnuszki wykazuje również działanie antyalergiczne i przeciwzapalne.
W przypadkach astmy alergicznej i alergii na roztocza jego dobroczynne działanie zostało potwierdzone badaniami nie tylko na zwierzętach ale również na ludziach.

U pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów którzy przyjmowali olej z czarnuszki zaobserwowano zmniejszenie się obrzęku stawów i skrócenie czasu sztywności porannej stawów.

Liczne badania wykazały również działanie hamujące rozwój niektórych nowotworów.

To tylko niektóre z zastosowań oleju z czarnuszki; nie bez powodu Arabowie mówiąc o czarnuszce przytaczają słowa proroka, który miał powiedzieć że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci.





Olej z czarnuszki to moje totalne odkrycie, to smak, który mnie zachwycił i naprawdę poruszył moje kubki smakowe, wręcz oczarował. Zapewniam Was, że po dodaniu do sałatki czy surówki tego oleju -Wasze danie nabierze nowego wymiary! Jest to niezwykle wyrazisty w smaku olej, juz kilka kropli powoduje, że warzywa nabierają mocy i nie trzeba ich doprawiać zbyt dużą ilością przypraw.







Smak jest bardzo oryginalny i wysublimowany (dość korzenny i wyrazisty ostry), śmiem twierdzić, że nie dla każdego, bo np. mojemu mężowi jak na razie nie smakuje sałatka z dodatkiem tego oleju, ale gusta są przecież różne. Olej z czarnuszki również przysłuży się z pewnością naszej urodzie,  jest od dawna stosowany i uznany w medycynie i kosmetyce.



Olej można kupić w sklepie TUTAJ




 Opis produktu:



http://balcho.pl/kategoria-produktu/oleje/olej-z-czarnuszki/


Olej z czarnuszki Balczo uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno surowych nasion czarnuszki, dzięki czemu wszelkie cenne wartości, jakimi charakteryzują się te nasiona, zawarte są w oleju. Olej ma wyrazisty korzenno – piekący smak oraz charakterystyczny aromat. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne doceniali już starożytni Egipcjanie nazywając go „ZŁOTEM FARAONÓW” a współcześnie właśnie ze względu na wyjątkowe właściwości, produkty z czarnuszki coraz częściej są wykorzystywane w kuchni, medycynie i kosmetyce.