sobota, 2 marca 2013

Kurczak pieczony w garnku rzymskim z ziemniakami, jabłuszkiem

Dużo czytałam o potrawach z garnka rzymskiego i postanowiłam sama osobiście przekonać się, czy faktycznie mięsko jest kruche i soczyste. Zamierzam kilka dań w nim ugotować, więc z miłą chęcią podzielę się z Państwem informacjami i moimi spostrzeżeniami.




 Uwaga: to jest idealne rozwiązania dla osób, które nie bardzo lubią stać przy garnkach a lubią dobrze przyrządzone, smaczne obiadki.
Dodatkowym atutem jest fakt, że w ogóle nie trzeba dodawać tłuszczu do pieczenia, mięso samo oddaje tłuszcz a przy tym nie jest suche, ponieważ wewnątrz naczynia zachodzi cyrkulacja pary wodnej, która powoduje, że mięsko nie jest suche.

Garnek jest wykonany ze specjalnej gliny, należy go namoczyć przed pieczeniem w nim potraw w wodzie przez około 15-30 minut. Potem wkładamy do zimnego piekarnika garnek z przygotowaną potrawą i wolniutko pieczemy.

Ja na pierwszy rzut upiekłam kurczaka w tymianku, z dodatkiem masła, ziemniaczkami i podałam sałatę.

składniki:

- cały sprawiony kurczak
- zioła tymianku
- kawałek masła
- kilka ziemniaków
- sól i pieprz, przyprawa do grilla
- ewentualnie cebula

Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ja postawiłam na tymianek i przyprawę do grilla,  bo jabłko lubi tymianek. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już wspominałam, namoczyć garnek, włożyć do niego kurczaka (ja do środka włożyłam kawałek masła), piec około 1,5 godziny w temp. 180 do 220 stopni C.
Po upływie dwóch godzin dodać obrane ziemniaki i jabłka. Piec około 15 minut, odkryć pokrywę garnka i piec jeszcze około 30 minut, żeby zrumienić skórkę.



Faktycznie kurczaczek jest palce lizać! Soczysty, kruchutki, taki mięciutki. Teraz upiekę w nim kaczkę, potem karczuś i pieczeń wołową a potem może chlebuś?