środa, 5 listopada 2014

Ciasto z masłem orzechowym




 Chciałam wykorzystać masło orzechowe z kawałkami czekolady Primavika, i zastosować je nie tylko do smarowania pieczywa. Wpadłam na pomysł, aby upiec ciasto. Wyszło naprawdę smaczne, pulchne - dodatkowo polałam je czekoladą, idealne na jesienny podwieczorek do herbaty!

 skladniki:

- niecała szklanka mąki pszennej
- 4 jaja
- paczka margaryny
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami czekolady Primavika
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę: łyżka masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady, dwie łyżki mleka, wiórki kokosowe do posypania

Jaja ubić z cukrem, dodać miękką margarynę lub masło,  mąkę z proszkiem do pieczenia,  masło orzechowe, całość porządnie zmiksować. Piec około 40 minut. Na koniec zrobić polewę z czekolady i polać ciasto.
smacznego!