środa, 14 września 2016

Zupa z dyni z serkami topionymi, serem feta i pestkami dyni

Tę zupę robiłam w wielu już wersjach, między innymi z papryczką chili, imbirem, ryżem, ziemnikami itp, ale właśnie ta jest według mnie najlepsza: aksamitna i delikatna w smaku. Oczywiście jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj starty imbir lub posiekaj papryczke jalapeno lub chili.


składniki:


dwie marchewki
średnia dynia
dwie cebule
4 ząbki czosnku
dwa śmietankowe serki topione
makaron banuni
ser feta opcjonalnie
kilkanaście pestek dyni lub słonecznika
pół łyżeczki ziaren kminu
olej kokosowy do smażenia
bulion warzywny lub woda


przygotowanie;

cebule posiekać, marchew pokroić w kostkę. Na patelni dość dużej podgrzać olej kokosowy, dodać cebulę, czosnek, marchew i całość chwilę smażyć. Dodać obrane kawałki dyni (grubą kostkę), całość dusić 5 minut po czym zalać wodą lub bulionem (najlepiej całość przełożyć od razu do wysokiego garnka), gotować 20 minut. Na koniec dodać serki, całość zmiksować blenderem, Podawać z serem feta i prażonymi pestkami,


Serniczki z patelni z malinami - szybki deser sernik z patelni!

Ten pomysł na szybki deser dla sernikomaniaków, do których ja osobiście się zaliczam wzięłam (skradłam) z innych blogów, krąży po sieci bowiem od jakiegoś już czasu... Zainteresowało mnie jego banalnie proste wykonanie, oczywiście nic nie dorówna smakiem sernikowi z pieca, jednak to fajna alternatywa dla zapracowanych:



składniki:

- 2 jaja
- 30 dag sera białego tłustego
- szczypta soli
- dwa jaja
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- cukier do smaku (2-3 łyżki)
- maliny
- masło klarowane


przygotowanie

w dużej misce rozkruszyć ser (można zmiksować ale ja lubię widzieć grudki serka). Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do masy serowej mąkę, żółtka, całość wymieszać, dodać cukier i pianę z białek. Lepić niewielkie placuszki (jak na zdjęciu), smażyć na klarowanym maśle i podawać z malinami zmiksowanymi z cukrem.