poniedziałek, 23 lipca 2012

Pleśniak z wiśniami - kruche ciasto


Pleśniak z wiśniami

składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- dwa cukry waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- paczka margaryny
- zapach waniliowy
- 40 dag wiśni wypestkowanych
- dwie łyżki kakao

Mąkę, margarynę, żółtka, cukry z proszkiem do pieczenia wyrabiamy, dodajemy zapach. Ciasto kruche dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao, każdą część obwijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę czasu.
Po wyjęciu na blachę do pieczenia wykładamy jasne ciasto, następnie kładziemy wydrylowane wiśnie, na to ścieramy na tarce część ciemną z kakaem, potem pianę ubitą z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i ścieramy ostatnią jasną część i pieczemy ciasto w 180 stopniach C przez 50 minut.

Naprawdę proste i pyszne ciasto, ja uwielbiam ze szklanką ciepłego mleczka...
 




Pomidorowo-marchewkowa zupa na bazie pomidorów z puszki






Wczoraj uraczyłam moją rodzinkę pomidorowo-marchewkową zupą na bazie całych pomidorów marki Primerosa. Zupa na bazie pomidorów jest znacznie ciekawsza w smaku niż tradycyjna pomidorowa. Moja sugestia odnośnie wykonania:

- dwie puszki pomidorów z puszki Primerosa
- litr bulionu warzywnego
- dwie marchewki, czosnek
- ziele angielskie, listek laurowy
- śmietana 12 %
- natka pietruszki
- pieprz świeżo mielony, sól morska
- oliwa



Do rondelka wlałam oliwę, podsmażyłam na niej kilka ząbków czosnku posiekanego wcześniej, dodałam startą marchewkę, całość podsmażałam kilka minut. Zagotowałam bulion, dodałam drugą marchewkę całą i startą  z czosnkiem i pomidory z puszki, doprawiłam ziołami. Całość gotowałam około 20 minut, w tym czasie ugotowałam wodę na makaron. Zupa jest już gotowa gdy pomidorki się zaczną rozpadać.
Na koniec należy zupę potraktować blenderem i dodać kapkę śmietany i makaron.
Zupa jest naprawdę bardzo smaczna i gwarantuję, że lekka, idealna na lato.


dziękuję portalowi www.urodaizdrowie.pl za możliwość przetestowania tych wspaniałych pomidorów Primerosa