czwartek, 17 marca 2016

Oczyszczająca sałatka do biura z buraków i papryki i sera

Wyśmienita sałatka, którą można jeść przez cały rok, smaki się świetnie komponują, krążą i łechcą podniebienie, dodatek sera bałkańskiego to doskonałe uzupełnienie:



składniki:

- dwa pieczone buraki (zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku)
- pół papryki
- prażone pestki słonecznika
- kilka kropel oliwy z oliwek
- koperek
- sok z cytryny
- sół i pieprz
- serek bałkański lub feta

Buraki upiec w piekarniku, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, posiekany koperek, przyprawy, skropić oliwą a na wierzch ułożyć kilka kostek serka.

Szybki, wiosenny obiad z mielonego: polskie kebaby


Pomysł na szybki wiosenny obiad z mielonego: kebaby z dodatkiem tartego jabłka pieczone bez tłuszczu, bataty z serem (przepis ), sałata z jogurtem:


Kebaby

- pół kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- czosnek
- przyprawy: kmin rzymski, pieprz, sól, papryka
- pół tartego jabłka

Do mięsa dodać starty czosnek, przyprawy, starte jabłko, całość porządnie wymieszać i nakładać na patyczki. Umieścić kebaby w naczyniu do zapiekania, przykryć folią i włożyć do nagrzanego mocno piekarnika, piec około 20 minut, w tym czasie na drugiej półce piekarnika mogą się piec kebaby..

Pieczone bataty z serem bałkańskim


polecam świetne połaczenie: słodkawe bataty z dodatkiem słonego serka bałkańskiego, który lekko się rozpuszcza i łączy z ziemniakami.

Bataty obierz, pokrój w cienkie plastry (około 0,3 cm), ułoż w naczyniu, skrop oliwą, posól lekko. Wstaw przykryte folią aluminiową do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, na koniec posyp kawałkami sera. Można też posypać prazonymi pestkami dyni lub słonecznika. Polecam!

Zupa krem z pora i brokułu z dodatkiem batata


Pyszna kremowa zupka, sycąca ale bardzo lekka, kluczem do smaku jest serek topiony i prazone pestki dyni, naprawdę wyśmienita polecam!

składniki:

- cebula
- duży por
- brokuł
- czosnek
- pestki dyni
- mały batat
- smietankowy ser topiony
- przyprawy: sól, kmin rzymski, pieprz (wedle uznania)

W dużym rondlu podsmażamy cebulę (ja smażę na oleju kokosowym), dodajemy czosnek, pokrojony w paski por, różyczki brokułów i całość chwilkę dusimy, do wysokiego garnka z 2 szklankami wody wsypujemy warzywa, dodajemy małego batata, gotujemy około 15 minut, dodajemy serek i całość jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec zupkę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku, prazymy na patelni pestki dyni i posypujemy, smacznego!

Zupa z jarmużu i brokułów, koktajl z jarmużu

Zapraszam na smaczną i lekką zupkę z jarmużu i brokułów z dodatkiem sera twardego, który doda nam troszkę ostrości, chrupkie pestki słonecznika koniecznie trzeba uprażyć i już można zajadać! Na podwieczorek proponuję koktajl z jarmużu, przepisy poniżej:



ZUPA

składniki:

- około 6 listków jarmużu
- cały brokuł
- marchewka
- 2 ziemniaki
- czosnek i cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, pieprz, sól
- prazone pestki słonecznika
- starty twardy ser np parmezan lub inny

wykonanie:

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy, dodać posiekaną cebulę, marchew pokrojona w kostkę i chwilkę smażyć, dodać brokuły, czosnek, jarmuż, zalać wodą (tak aby zakryła całość) dusić pod przykryciem 10 minut. Całość przełożyć do większego garnka, dodać około szklanki wody, pokrojonego ziemniaka i gotować 15 minut, na koniec przyprawić do smaku, zblendować całość i posypać pestkami i serem.


Koktajl z jarmużu - oczyszcza i orzeźwia

 

składniki:

- kilka listków jarmużu
- banan
- sok z cytryny
- jabłko obrane
- łyżeczka miodu
-  1,5 szklanki wody 


Do naczynia blendującego koktajle włożyć wszystkie składniki oprócz miodu, miksować na pełnych obrotach minimum minutę, na koniec dosłodzić do smaku.