czwartek, 17 marca 2016

Zupa krem z pora i brokułu z dodatkiem batata


Pyszna kremowa zupka, sycąca ale bardzo lekka, kluczem do smaku jest serek topiony i prazone pestki dyni, naprawdę wyśmienita polecam!

składniki:

- cebula
- duży por
- brokuł
- czosnek
- pestki dyni
- mały batat
- smietankowy ser topiony
- przyprawy: sól, kmin rzymski, pieprz (wedle uznania)

W dużym rondlu podsmażamy cebulę (ja smażę na oleju kokosowym), dodajemy czosnek, pokrojony w paski por, różyczki brokułów i całość chwilkę dusimy, do wysokiego garnka z 2 szklankami wody wsypujemy warzywa, dodajemy małego batata, gotujemy około 15 minut, dodajemy serek i całość jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec zupkę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku, prazymy na patelni pestki dyni i posypujemy, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz