wtorek, 5 maja 2015

Restauracja Bawełna w Łodzi - owoce morza i kuchnia włoska

Restauracja Bawełna kieruje swoją ofertę dla prawdziwych smakoszy, znawców i wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. 





Restauracja BAWEŁNA

Rynek Manufaktury
Łódź
42 633 34 44




W tym miejscu jedzenie się celebruje, smakuje każdy kęs, doceniając kunszt i doświadczenie szefa kuchni. Bawełna to restauracja o konkretnym profilu, skierowana do osób, które chcą poznać jaka naprawdę jest prawdziwa kuchnia włoska, kuchnia jaką serwują dostojne gospodynie swoim najbliższym. Szefowa kuchni Pani Wiktoria bardzo dba o właśnie taki wizerunek: sielskiej, prostej ale niezwykle smacznej kuchni, którą doceniam nie tylko ja, ale z pewnością każdy gość zaglądający w progi tego miejsca.

 

Lokal znajduje się w łódzkiej manufakturze czyli na terenie dawnego kompleksu fabrycznego Izraela Poznańskiego. Z szacunkiem do tego miejsca pozostawiono niektóre elementy wystroju wnętrza: surowe ściany z cegły czy oryginalną podłogę. Te elementy pozwalają nam przenieść się w przeszłość, całość jednak tworzy wizje nowoczesnego i modnego lokalu.
Lokal posiada kondygnację - na parterze znajduje się kuchnia i sala dla gości, na piętrze również sa liczne stoliki i drink bar oraz kelnerzy do naszej dyspozycji.



Nie obawiajcie się, że przychodząc tutaj zabraknie dla Was miejsca! Każdy gość jest mile widziany w tygodniu jak i w weekendy.
Siedząc przy oknie możesz poobserwować przechodniów, tutaj czas płynie szybko, szczególnie gdy przed Tobą serwują TAKIE wspaniałości. Na początek zamówiłam  bulion wołowo-drobiowy z fagottini (cena 15 zł), ponieważ jak wiecie uwielbiam zupy.

 


Zupa esencjonalna, mocno wołowa, ze świetnymi włoskimi pierożkami nadziewanymi szynką parmeńską, posypanym parmezanem i natką pietruszki. Wspaniale pobudza apetyt i już masz chętkę na kolejne smakowitości. W ofercie jest jeszcze do wyboru zupa rybna z owocami morza dla smakoszy (19 zł) oraz krem z warzyw sezonowych (15 zł). Na przekąskę można tutaj też zamówić włoskie specjały np: focaccię z pastami w cenie 24 zł, pieczona paprykę, deski serów, grzanki i inne smakołyki. Dla wiecznie dbających o linię szef kuchni proponuje smaczne sałaty np. z orzechami i smażonym camembertem czy łososiem marynowanym w cytrusach)





Czas na danie główne: w karcie menu można tutaj znaleźć naprawdę sztandarowe specjały kuchni włoskiej np: makarony, tortellini, gnocchi, pizzę, lasagne, ryby, owoce morza (np małże w białym winie), mięsa np: (stek z polędwicy wołowej z sosem truflowym, kawałki wołowej polędwicy z sosem z trufli i porto z pomidorów i pieczarek). Ja skusiłam się na żeberka w sosie barbecue oraz doradę z pieca pieczoną w opalanym drewnem piecu z ziołami i cytryną.



Ryba była absolutnie fenomenalna: niezwykle świeża, jakby przed chwilą wyłowiona z wody, podana z masełkiem ziołowym i rukolą. (cena 37 zł), może faktycznie nie jest to danie najtańsze, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że trzeba domawiać dodatkowo np. ziemniaki czy sałatki, ale nie każdy ma ochotę na takie zestawienie.

 

Dodatkowo zamówiłam gniecionego ziemniaka (7 zł) oraz warzywa korzeniowe (7 zł) czyli świeże warzywa z patelni ze świeżymi ziołami lekko karmelizowane oraz mix sałat z parmezanem i dressingiem.

 

 
Całe danie jest godne uwagi, szczególnie jeśli kochacie naprawdę świeże, wysokiej klasy ryby, które rozpływają się w ustach. Żeberka też były smaczne, jak dla mnie troszkę za mało zgrillowane, ale miały fajny sosik, danie spore, mięso mięciutkie, odchodzące od kości. Miłe danie.  

 


Warzywa polecam też szczególnie, bo pietruszki z patelnie nie dostaniecie raczej w łódzkich lokalach, a szkoda bo jest przepyszna.



I teraz kolej jak dla mnie hit tego lokalu oraz obowiązkowe danie dla miłośników PRAWDZIWEJ włoskiej pizzy na cieniutkim cieście wypiekaną w piecu opalanym drewnem: mogę teraz pisać bez końca, bo chyba pierwszy raz od wielu lat nie licząc pobytu we Włoszech udało mi się ponownie skosztować tak wybitnego dania. Brawa dla szefa kuchni i jego pomocników, którzy potrafią tak dobrać składniki aby nie przytłoczyć smaku tego delikatnego ciasta.

 

Możesz tutaj wybierać z około 10 rodzaju pizzy, każda z nich ma około 32 cm średnicy. Poniżej prezentuję dzieło kucharza, który zaserwował tutaj pizzę z różnymi składnikami (możecie poprosić o taki miks) i tak mogłam dzięki temu skosztować pizzy z salami pikantnym, szynką parmeńską, rukolą i płatkami parmezanu, z ananasem, pieczarkami i gotowaną szynką - wszystkie rodzaje z mozzarellą). Naprawdę taką pizzę jestem w stanie zjeść calusieńką! Pycha, najlepsza w Łodzi, koniec kropka! Jeśli będziecie w Manufakturze i chcecie zjeść NAJLEPSZĄ pizzę w mieście, to tylko tutaj.


Faktycznie dużo słyszałam o pizzy jaką serwują w Bawełnie, ale słyszeć to nie to samo co móc spróbować... no i się nie rozczarowałam, wręcz przeciwnie -  biję brawa dla właścicieli, managera i szefów!



Na uwagę zasługuje też spora piwniczka zaopatrzona w wina  musujące, czerwone, białe, różowe, w której panuje niska temperatura, wina tak jak winno być leżakują na regałach. Można tutaj też oczywiście skosztować np: Sasso Al Poggio Supertuscan i innych lokalnych win włoskich.

 

Reasumując:



Bawełna to lokal dla osób doceniających wysoką jakość potraw, włoskie smaki, nowoczesność i tę europejskość, która zawitała do naszej rodzimej Łodzi. Lokal jest nowoczesny, obszerny, można w nim również spędzić miło czas większą grupą a w winiarni, w intymnej atmosferze kosztować z różnych gatunków win. Restauracja dba o jakość potraw, szczególny nacisk kładzie na ich świeżość, nie użyczycie tutaj dań z produktów mrożonych, nie ma takiej opcji. Po biesiadzie wychodzicie z lokalu z pełnym, ale nie przeciążonym żołądkiem, oczarowani gościnnością i poziomem serwowanych potraw.

Arrivederci!











Zupa krem porowo-marchewkowa z imbirem

Taką pyszną, lekką zupę polecam osobom ceniącym warzywne kremy. Aomatyczny i naprawdę głęboko warzywny smak, jaki wyszedł z połączenia pora, pomidorów, marchewki i przypraw oraz świeżego imbiru przypadnie Wam do gustu.  Dodatkową atrakcją jest tutaj mięta, którą można dodać, i  która dodaje tutaj ten tajemny smak, ale niekoniecznie.

 

 


składniki:

- cebula czosnkowa
- bardzo duży por
- pomidory - 3 sztuki lub puszka pomidorów
- 2 duże marchewki
- płatki drożdżowe (może być ser np. parmezan)
- mięta
- kawałeczek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: kurkuma, pieprz, papryka, sól morska, troszkę cukru brązowego

opcjonalnie: mały ziemniak do zagęszczenia zupy,
makaron

przygotowanie:

do dużego rondla włóż pokrojona w piórka cebulę, dodaj pokrojony w krążki por, czosnek, całość podsmaż około 4 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, podsmaż całość 6 minut, dodaj pomidory i kawałek imbiru starty na drobnych oczkach. Całość zalej litrem wody i gotuj około 15  minut, na koniec dodaj przyprawy, podawaj z posiekanymi listkami mięty.