czwartek, 23 kwietnia 2015

Greckie kotleciki bifteki z serem feta


 

Uwielbiam wariacje z mielonego, podaję kotlety z różnymi dodatkami w różnych wersjach (z rodzynkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami, oliwkami itp), teraz czas na wersję grecką, w oryginale nie panierujemy w bułce i nie dodajemy jajka, a także grillujemy kotlety.  Ja troszkę spolszczyłam ten przepis, dodałam jajko i popanierowałam, bo chciałam napchać męża do obiadu:)



Ta wersja z serem feta jest smaczna, nie trzeba solić mięsa za bardzo, naprawdę polecam! Zrobiłam kotleciki z samą fetą, ale do kotlecików dodaje się w oryginale oliwki, suszone pomidory - co kto lubi:)

składniki:

1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
pół paczki sera feta
1 łyżka naturalnego gęstego jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka, kmin rzymski


opcjonalnie:  posiekane czarne oliwki, suszone pomidory


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja dodałam jednak jedno jajko, ale w oryginalnym przepisie nie ma jajka. Dodać pokruszony ser feta. Formować kotleciki i grillować. Jeśli robicie wersję po mojemu, to po opanierowaniu smażymy w głębokim tłuszczu na oleju.

Cieciorka w pomidorach i sosie słodko-kwaśnym

Cieciorka zagościła już na dobre w mojej kuchni, jest nie tylko bardzo pożywna i zdrowa, ale spełnia też doskonale rolę pełnowartościowego posiłku w ciągu dnia. Robię z niej hummusy lub pasty a także podaję z pomidorami, bo cieciorka bardzo lubi towarzystwo pomidorów.

 

 


składniki:

- 30 dag cieciorki
- cebula
- pomidory świeże lub z puszki
- pół słoiczka sosu słodko-kwasnego
- czosnek
- przyprawy (pieprz, kurkuma, sól, papryka słodka)
- natka, bazylia



Dzień wcześniej cieciorkę namoczyć na noc. Ugotować z łyżeczką sody do miękkości. W dużym rondlu podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać pomidory i sos, doprawić do smaku, Dodać miękką cieciorkę, posypać natką lub bazylią, gotowe!