Uwielbiam wariacje z mielonego, podaję kotlety z różnymi dodatkami w różnych wersjach (z rodzynkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami, oliwkami itp), teraz czas na wersję grecką, w oryginale nie panierujemy w bułce i nie dodajemy jajka, a także grillujemy kotlety. Ja troszkę spolszczyłam ten przepis, dodałam jajko i popanierowałam, bo chciałam napchać męża do obiadu:)
Ta wersja z serem feta jest smaczna, nie trzeba solić mięsa za bardzo, naprawdę polecam! Zrobiłam kotleciki z samą fetą, ale do kotlecików dodaje się w oryginale oliwki, suszone pomidory - co kto lubi:)
składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
pół paczki sera feta
1 łyżka naturalnego gęstego jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka, kmin rzymski
opcjonalnie: posiekane czarne oliwki, suszone pomidory
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja dodałam jednak jedno jajko, ale w oryginalnym przepisie nie ma jajka. Dodać pokruszony ser feta. Formować kotleciki i grillować. Jeśli robicie wersję po mojemu, to po opanierowaniu smażymy w głębokim tłuszczu na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz