wtorek, 26 sierpnia 2014

Soczysty kurczak z patelni z nutą sezamu

Wielokrotnie widziałam, jak w telewizji kucharz przygotowuje soczystego kurczaka w marynacie z rosołków Knorr, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować to danie. Nie spodziewałam się jednak tak zadowalającego efektu: kurczak jest wyjątkowo soczysty, aromatyczny. Doskonale komponuje się z ryżem czy makaronem. Pomysł na szybki i smaczny obiad, czyli dedykowany wprost na mojego bloga!



Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka
- rosół z kury KNORR
- łyżka - dwie sezamu
- łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- świeży lub suszony imbir
- sok z połowy cytryny


Kurczaka umyć, przekroić wzdłuż (jeśli wolicie mięsko w całości to nie trzeba przekrajać), lekko rozbić.  W moździerzu przygotować marynatę: rozetrzeć tłuczkiem kostkę KNORR, dodać oliwę, sezam, sos sojowy, imbir. Marynatą natrzeć kurczaka i włożyć do lodówki. Ja kurczaka trzymałam w marynacie całą noc, ale nie jest to konieczne.



Kurczaka smażyłam na patelni grillowej i podałam z ryżem marchewkowym. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach i znika natychmiast! Nie zdążyłam nawet polać go sosem, bo mąż stwierdził, że jest tak pyszny, i nie będzie czekał. Stwierdził, że nigdy dotąd nie jadł tak pysznego kurczaka!

Sos do polania kurczaka : podsmażyć czosnek, dodać sok z cytryny i łyżeczkę sosu sojowego.