środa, 29 kwietnia 2015

Steki w Łodzi Tango Argentino Steakhouse - opinia

Tango Argentino Steakhouse

Łódź, ul. Traugutta 14
(skrzyżowanie ulic Traugutta i Sienkiewicza)
Tel. 726 29 77 25

Menu restauracji TUTAJ




W mieście Łodzi w samym jego centrum znajduje się wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie - restauracja serwująca najprawdziwsze i najsmaczniejsze steki  z argentyńskiej wołowiny Tango Argentino Steakhouse!



To właśnie tutaj dania osobiście przygotowuje i nadzoruje rdzenny mieszkaniec Argentyny Franco Cambareri: steki, antrykoty, rostbefy , polędwice i inne pyszne dania kuchni argentyńskiej. Najbardziej na uwagę zasługuje fakt, iż mięso z jakiego przygotowano dania to wyłącznie wołowina argentyńska czyli najwyższej jakości mięso, niezwykle wartościowe i uznane na całym świecie. Wołowina argentyńska charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3, i to są właśnie te kwasy najzdrowsze dla naszego organizmu, poza tym zawiera żelazo i cynk - jest to więc jedyny gatunek mięsa czerwonego, który korzystnie działa na nasze zdrowie, istny ewenement! Osoby o wysokim stężeniu złego cholesterolu mogą sobie bez wyrzutów pozwolić na taką mięsna ucztę.



Dlaczego właśnie wyłącznie mięso z argentyńskiej krowy jest tak wyjątkowe i zdrowe? Największe znaczenie ma tutaj sposób chowu bydła: krowy są pasione na rozległych pastwiskach, rozkoszując się soczystą, zieloną trawą nieskażoną żadną chemią czy hormonami. Dodatkowe czynniki to takie atrakcje dla krówki jak mozliwość wyhasania się, duży teren, bezstresowe wychowanie, odpowiednie warunki pogodowe - mięso od szczęśliwej krowy naprawdę smakuje znacznie lepiej!

 

Restauracja znajduje się blisko głównej ulicy Łodzi - i największego deptaka w Europie przy ulicy Piotrkowskiej. Wystarczy skręcić przejść kilkanaście kroków i właściwie na rogu z ulicą Sienkiewicza znajduje się nasz cel. Lokal nie jest ogromny, ale przytulny i klimatyczny, a to za sprawą energetycznie pomalowanych ścian na kolor czerwony. 

 

W restauracji zamawiamy głównie mięso, ale też można skusić się na kilka ciekawych przystawek czy pyszny deser. Na początek zamówiliśmy empanadę: są to dwa argentyńskie pierogi z chrupiącego ciasta smażone w głębokim tłuszczu. Są dwa rodzaje farszu i obydwa są niezwykle smaczne: z wołowiny, papryki, oliwek, jajka na twardo, cebuli lub z żółtego sera i szynki, podawany z sosem pomidorowo-paprykowym (2 szt.)

 


Czas na wielką mięsną ucztę! Przyznam szczerze, że był to mój debiut jeśli chodzi o wołowinę argentyńska i prawdziwie mięsne steki znane na całym świecie, nie mogłam się więc doczekać pierwszego kęsa. Jestem dość wybredna jesli chodzi o mięso i musi być naprawdę mięciutkie i odpowiednio przygotowane bo jestem marudna w jedzeniu.





Zamówiliśmy antrykot i rostbef po 200 gram (ceny około 50 i 60 zł) do tego warzywa z grilla z serem pleśniowym, grube frytki oraz czerwone wino CABERNET SAUVIGNON (cena 12 zł).





  na zdjęciu: antrykot


Zacznę od mięsa, które jest tutaj gwiazdą wieczoru. Zamówiliśmy średnio wysmażone czyli medium rare. Przy okazji na samym końcu przypominam stopnie wysmażenia mięs o jakie można poprosić szefa kuchni.
Mięso nie jest przytłoczone żadnymi przyprawami. Czułam jedynie lekką nutę soli i może pieprzu, ale właściwie żadnych innych przypraw. Czuć jedynie samą kwintesencję mięsa, dym z grilla. To doznanie na pewno długo zapamiętam, bo dla smakoszy i znawców mięsnych potraw to danie jest po prostu krańcem szczęścia i czymś wybitnym. Kucharz z wielkim z szacunkiem traktuje swój produkt. Podchodzi do niego delikatnie, na talerzu więc widać tez doświadczenie kucharza i jego umiejętności obróbki tego szlachetnego i nie taniego mięsa.

 

 na zdjęciu: rostbef

Na uwagę tez zasługują przepyszne grube aż słodkie ziemniaki smażone i warzywa. Wina w restauracji to oddzielny temat, bo z tego co wiem to są komponowane skrupulatnie tak, aby świetnie komponowały się z daniami serwowanymi przez kucharza. Ja próbowałam czerwone wino i jest naprawdę świetnie dobrane. O winach można przeczytać TUTAJ


Mięso jak widać podawane jest z gałązką świeżego rozmarynu oraz przepysznymi sosami z oliwą: z pomidorków suszonych, papryki i przypraw, to właśnie tym sosem można sobie "doprawiać" według uznania mięso, jeśli wolicie bardziej przyprawione dania to ten sos jest idealny do tego celu, jeśli jednak wolicie czuć każdy kęs tego pysznego i wyjątkowego mięsa, możecie oszczędnie stosować sos.

Ogólnie restauracja jest naprawdę wyjątkowa dzięki temu, że na jakiś czas możemy przenieść się na odległe pastwiska Argentyny, poczuć ogromny szacunek kucharza prawdziwego argentyńczyka do swojego szlachetnego produktu. Na ścianach w lokalu jest mnóstwo zdjęć związanych z tym barwnym krajem łącznie z mozliwością nauki tanga argentyńskiego.

Szef kuchni to naprawdę bardzo ciepła z poczuciem humoru osoba, dusza towarzystwa, pragnę pochwalić tez przemiłą obsługę lokalu, która idealnie pasuje do tego miejsca - Pani kelnerka zna się na daniach które serwuje, jest przy tym niezwykle miła z poczuciem humoru co bardzo sobie zawsze cenię. Miejsce załsuguje na odwiedzenie, tutaj jest inaczej niż w innych lokalach, naprawdę musicie to przeżyć sami...

Buen provecho!


Rodzaje wysmażenia mięs:

Blue – stek bardzo krwisty - stek lekko obsmażony z każdej strony,  mięso w środku surowe i ciepłe

Rare - stek krwisty - słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone i krwiste

Medium rare – średnio krwisty, mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje

Medium – średnio wysmażony, osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne

Medium Well – dobrze wysmażony, pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.

Well done – stek bardzo dobrze wysmażony, mięso koloru brunatnego