poniedziałek, 30 września 2013

Ziemniaki do grilla, pieczonego mięsa po węgiersku

Takie ziemniaczki idealnie pasują do dań z grilla, pieczonych mięs. Porcję poniżej podaje na 3 osoby.

składniki:

6 ziemniaczków
4 średniej wielkości ogórki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek
łyżka masła
1/2 szklanki mleka ciepłego

Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Obrać ogórki i zetrzeć na grubej tarce lub w cienkie plasterki, dodać posiekany koperek, pieprz, posiekane ząbki czosnku. Ogórki muszą puścić sok, potem sok wylewamy. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy mleko i masełko, ogórki, mieszamy i gotowe!




Papryka faszerowana w zupie z ciabatką

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa, której głównym bohaterem jest faszerowana papryka z mięsem i ryżem, zatopiona w gęstym pomidorowym płynie. Obowiązkowo podania z jogurtem i świeżą ciabattą.

 

Składniki:

- 3 duże papryki czerwone
- mielone mięso
- torebka ryżu
- jajko
- przyprawy: kmin rzymski, sol, pieprz, papryka ostra, chili itp
- pomidory świeże lub z puszki
- mały koncentrat

Paprykę umyć, wydrążyć nadziewać mięsem mielonym (wcześniej mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami), podsmażyć na gorącym tłuszczu (ja na maśle klarowanym), można wtedy zdjąć skórkę jeśli ktoś nie trawi. Przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem tak około litr bulionu, dodać przetarte pomidory, koncentrat i gotować około 30 minut. Zupę przelać do miseczek, podawać z 1/2 papryki.
Podawać z ciabattą, którą można porwać na kawałeczki i moczyć w zupie.