środa, 31 października 2012

Chłopski garnek - danie jednogarnkowe




  


Szybkie, sycące a co najważniejsze naprawdę smaczne - idealne danie rozgrzewające na jesienne wieczory.

składniki:

4 ziemniaki 
marchew
cebula 2 sztuki
2 papryki kolorowe
laska kiełbasy
ćwiartka kapusty włoskiej
natka pietruszki
pomidor lub pomidory z puszki
łyżka koncentratu lub ketchupu, Tabasco

przyprawy: brązowy cukier, sól , świeżo mielony pieprz, papryka słodka, majeranek

Wszystkie składniki kroję w kostkę, kapustę siekam. Do dużego rondla na rozgrzany tłuszcz wkładam cebulę, na to kiełbasę pozbawioną flaka. Smażę kilka minut, dodaję resztę składników i smażę chwilkę. Przekładam do dużego garnka, dodaję przyprawy i mieszam, zalewam 400 ml wody i przykrywam, duszę do miękkości. Podaję z bagietką z masłem.


Zupa kalafiorowa, ziemniaki z piersią z pomidorkiem i pieczarkami



Dzisiaj na obiad szybki i prosty obiadek. Zupę kalafiorową zrobiłam an skrzydełku, dodałam włoszczyznę, kilka różyczek kalafiora, zabieliłam jogurtem gęstym, posypałam koperkiem, zmiksowałam.

Pieczarki podsmażyłam na maśle z cebulką, dodałam jogurt, w międzyczasie wstawiłam pyrki. Pierś z kurczaka przekroiłam wzdłuż na pół, rozbiłam i usmażyłam w jajku, na to położyłam plastry pomidorka, podawać z kefirkiem.