piątek, 25 listopada 2016

Ciasto marchewkowe przekładane masą kremową



Po prostu niebo w gębie! Fajne, puszyste ciacho do kawuchy, znika w trymiga!

składniki na ciasto:

- dwie szklanki mąki
- 3 szklanki startej marchwi na grubej tarce (wychodzi około 3 marchewki)
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jaja
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki cynamonu lub przyprawy piernikowej



na krem:

- dwa opakowania po 200 gram serka kremowego lub mascarpone
- pół szklanki cukru
- pół paczki masła
- orzechy włoskie do dekoracji wierzchu

Jaja utrzeć z cukrem, sypkie pozostałe składniki wymieszać (mąkę najlepiej przesiewać przez sito), dodać olej i marchew i dalej ucierać kilka chwil, wyłożyć pergaminem blachę i piec ciasto około 50 minut.

Jak wystygnie przekładać masą i udekorować orzeszkami.