Proste i szybkie danie makaronowe dla wegetarian: sycące i smaczne!
składniki:
makaron pappardelle lub inny szeroki
6 pieczarek
10 pomidorków koktajlowych
por
bazylia
śmietanka 30 %
ser żółty lub parmezan
czosnek
sól, pieprz,
szczypiorek opcjonalnie
Ugotować makaron. W tym czasie podsmażyć por z czosnkiem, dodać pieczarki, zalać śmietanką. Doprawić do smaku, zalać makaron sosem, posypać serem, dodać listki bazylii i gotowe!
piątek, 21 lutego 2014
Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami
Pyszna tarta ze szpinakiem, idealna na podwieczorek.
składniki:
na ciasto: 2 żółtka, łyżka śmietany, szklanka plus dwie łyżki mąki pszennej (można też tartę zrobić z mąki pełnoziarnistej), szczypta soli, 1/3 kostki masła lub margaryny.
na tartę:
szpinak (może być paczka mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić),
2 ząbki czosnku,
cebula,
3/4 sera feta
pomidor
2 jajka
śmietanka 30 %
gałka muszkatałowa, pieprz
Wyrobić ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie usmażyć cebulkę z czosnkiem na maśle klarowanym lub oleju.Doprawić do smaku. Dodać do czosnku. Ciastem oblepić formę na tartę, nałożyć szpinak, ser feta, zalać śmietanką z wybełtanymi jajkami, na wierzch położyć pomiidory pokrojone w plasterki (mogą też być koktajlowe).
Wierzch tarty można dodatkowo urozmaicić szczypiorkiem.
składniki:
na ciasto: 2 żółtka, łyżka śmietany, szklanka plus dwie łyżki mąki pszennej (można też tartę zrobić z mąki pełnoziarnistej), szczypta soli, 1/3 kostki masła lub margaryny.
na tartę:
szpinak (może być paczka mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić),
2 ząbki czosnku,
cebula,
3/4 sera feta
pomidor
2 jajka
śmietanka 30 %
gałka muszkatałowa, pieprz
Wyrobić ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie usmażyć cebulkę z czosnkiem na maśle klarowanym lub oleju.Doprawić do smaku. Dodać do czosnku. Ciastem oblepić formę na tartę, nałożyć szpinak, ser feta, zalać śmietanką z wybełtanymi jajkami, na wierzch położyć pomiidory pokrojone w plasterki (mogą też być koktajlowe).
Wierzch tarty można dodatkowo urozmaicić szczypiorkiem.
Ziemniaczki z tartą bułką i papryką po włosku
Świetne ziemniaczki pieczone po włosku - doskonałe do pieczonych mięs i ryb. Aromatyczne dzięki gałązkom tymianku.
składniki:
7 ziemniaków
czerwona papryka słodka w proszku
oliwa z oliwek
tymianek
sól
bułka tarta
Ziemniaki obrać, gotować około 7 minut. Potem przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć ziemniaczki, oprószyć bułką (około łyżki), papryka solą, całość wymieszać. Polać oliwą z oliwek kilka łyżeczek, obłożyć gałązkami tymianku i zapiekać około 15 minut.
składniki:
7 ziemniaków
czerwona papryka słodka w proszku
oliwa z oliwek
tymianek
sól
bułka tarta
Ziemniaki obrać, gotować około 7 minut. Potem przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć ziemniaczki, oprószyć bułką (około łyżki), papryka solą, całość wymieszać. Polać oliwą z oliwek kilka łyżeczek, obłożyć gałązkami tymianku i zapiekać około 15 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)