poniedziałek, 24 czerwca 2013

Szybka zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa

Zgodnie z zasadą: szybko, tanio i smacznie przygotowałam na obiad po powrocie z pracy błyskawiczną zapiekankę, ponieważ miałam mielone mięso z indyka , ziemniaki, kukurydzę a na nic więcej nie miałam siły i na zakupy zresztą też nie. Zjedliśmy ze smakiem z jogurtem i kefirkiem: (to znaczy zostało jeszcze pół na jutro).



składniki:

kilogram ziemniaków
pół kilo mielonego mięsa z indyka
dwie cebulki i czosnek
pomidor
puszka kukurydzy
tabasco
przyprawy: pieprz, sól, kmin rzymski, curry (lub takie jakie lubicie), gałka muszkatałowa
oliwa z oliwek
olej do smażenia
łyżka masła
3/4 szklanki mleka
ser żółty lub parmezan


W rondelku rozgrzać olej, przysmażyć cebulkę, na koniec dodać posiekany czosnek. Potem dodać mięso, przyprawy oraz tabasco.
W tym czasie ugotować ziemniaki. Jak będą miękkie odcedzić i utłuc, dodać gałkę, mleko, masło i ubić.
Do foremki wysmarowanej masłem nałożyć ziemniaki, ser, mielone mięso, kukurydzę i znowu ziemniaki, mięso itp.ja na wierzchu umieściłam pokrojone pomidorki. Zapiekałam 10 minut w piecyku. Pomidory potraktowałam na koniec oliwą z oliwek.


Olivari skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Jest możliwe dzięki temu, że, oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w 24 godziny po zbiorach. Olivari Extra jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin (np. A i E) oraz wartościowych mikroelementów.



opcjonalnie: można do tej zapiekanki dodać np. groszek, więcej pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, brokuły itp, wariacji jest wiele, po prostu to co macie w lodowce. Czasem też na wierzchu układam ziemniaki posypane parmezanem. Naprawdę różnie, Smacznego!


Polecam - moje nowe odkrycie: rewelacyjna oliwa z oliwek OLIVARI

Olivari_EV_500ml