piątek, 4 listopada 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią i żurawiną


składniki:




125 gram mąki pszennej

200 gram cukru

60 gram kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli morskiej

170 ml oleju

15 ml mleka

180 gram cukinii startej na tarce na dużych oczkach bez skóry

polewa czekoladowa

żurawina



Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować blaszkę do pieczenia o średnicy około 18×18 cm.

Połączyć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

W drugiej misce połączyć olej i mleko, dodać do suchych składników. Mieszać i dodać cukinię.

Wlać ciasto do foremki uprzednio natłuszczonej i piec około 50 minut.

Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.