sobota, 9 listopada 2013

Pieczone ziemniaki z pałeczkami drobiowymi z pastą tymiankową z jabłkami

Obiad w 30 minut - aromatyczny, z nuta tymiankową. Pomocą okazały się moje ulubione sosy: teryaki i sojowy marki Kikkoman...

 

składniki:

- kilogram ziemniaków
- 6 pałeczek kurczaka
- cebula
- tymianek świeży lub suszony (3 łyżeczki)
- oliwa
- 2 jabłka
- czosnek 2 ząbki
- przyprawy: pieprz, sol, papryka
- odrobina miodu mniszkowego
- cytryna
- sos sojowy Kikkoman
- sos teryaki Kikkoman

Na patelni podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę, dodać czosnek, smażyć kilka minut na małym ogniu. Pałeczki posolić, popieprzyć i podsmażyć z cebulką do zrumienienia skóry około 10 minut. Wyjąć całość i przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobiną miodu.

 

 W moździerzu zetrzeć tymianek i dodać 2 łyżki oleju, sos sojowy i teryaki (po łyżce).Cytrynę sparzyć we wrzątku, Jabłka pokroić i cytrynę cząstki. Dodać do kurczaka i polać całość olejem z tymiankiem. Zapiekać około 15 do 20 minut.

 

W tym czasie też podsmażyć pokrojone w cząstki ziemniaki na oliwie - około 5 minut do zrumienienia, przełożyć do naczynia, posypać ulubionymi przyprawami i piec około 20 minut.