Uwielbiamy wszelkiego rodzaje pulpeciki i mięsne kulki na obiad czy kolacje: wariacje z mięsa mielonego to must have w mojej kuchni. Tym razem postanowiłam nieco odchudzić obiad i zrobić pulpeciki z chudego mięsa indyczego, ugotować kulki zamiast je smażyć, dobrze przyprawić i podać z uprażonymi warzywami mocno pikantnymi,
To danie zasmakowało nam bardzo, robi sie w oka mgnieniu i starcza na 2 dni. Takie dania jednogarnkowe szczególnie sprawdzą się w okresie jesiennym a kociołek warzyw jest dedykowany też osobom na diecie. Super smakuje z bułeczką lub ryżem czy ziemniakami a nawet makaronem. Po prostu uniwersalne błyskawiczne i mega zdrowe danie.
składniki:
pół kilograma mielonego mięsa z indyka
dwie duże cukinie
6 pomidorów
dwie cebule
dwie papryki
natka pietruszki
30 dag zielonej fasoli szparagowej
przyprawy: curry, kurkuma, kumin, pieprz, sól, chili
na pulpety: czosnek, przyprawy (kurkuma, pieprz, sól, chili, posiekana natka pietruszki, starty cheddar lub parmezan - 2 łyżki, dwie łyżki bułki tartej, jajko)\
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać odrobinę cukru, ugotować pokrojoną na pół fasolkę. W dużym rondku rozgrzać olej, dodać cebulę, obraną cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i posiekać - dodać do warzyw. Po ugotowaniu fasoli dodać do warzyw. Mięso przyprawić do smaku dodać wszystkie składniki, lepić malutkie kuleczki. Zagotować wodę (ja je gotowałam w wodzie gorącej po fasoli=, kilka minut gotowa. Dodać do rondla z podsmażonymi warzywami, doprawić całość do smaku, podawać z kleksem jogurtu i posypane natką pietruszki.