czwartek, 30 sierpnia 2018

Pulpeciki z indyka na warzywach - dietetyczna propozycja na obiad i kolację




Uwielbiamy wszelkiego rodzaje pulpeciki i mięsne kulki na obiad czy kolacje: wariacje z mięsa mielonego to must have w mojej kuchni. Tym razem postanowiłam nieco odchudzić obiad i zrobić pulpeciki z chudego mięsa indyczego, ugotować kulki zamiast je smażyć, dobrze przyprawić i podać z uprażonymi warzywami mocno pikantnymi, 

 


To danie zasmakowało nam bardzo, robi sie w oka mgnieniu i starcza na 2 dni. Takie dania jednogarnkowe szczególnie sprawdzą się w okresie jesiennym a kociołek warzyw jest dedykowany też osobom na diecie.  Super smakuje z bułeczką lub ryżem czy ziemniakami a nawet makaronem. Po prostu uniwersalne błyskawiczne i mega zdrowe danie.

składniki:

pół kilograma mielonego mięsa z indyka
dwie duże cukinie
6 pomidorów
dwie cebule
dwie papryki
natka pietruszki
30 dag zielonej fasoli szparagowej
przyprawy: curry, kurkuma, kumin, pieprz, sól, chili

na pulpety: czosnek, przyprawy (kurkuma, pieprz, sól, chili, posiekana natka pietruszki, starty cheddar lub parmezan - 2 łyżki, dwie łyżki bułki tartej, jajko)\


Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać odrobinę cukru, ugotować pokrojoną na pół fasolkę. W dużym rondku rozgrzać olej, dodać cebulę, obraną cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i posiekać  - dodać do warzyw. Po ugotowaniu fasoli dodać do warzyw. Mięso przyprawić do smaku dodać wszystkie składniki, lepić malutkie kuleczki. Zagotować wodę (ja je gotowałam w wodzie gorącej po fasoli=, kilka minut gotowa. Dodać do rondla z podsmażonymi warzywami, doprawić całość do smaku, podawać z kleksem jogurtu i posypane natką pietruszki.


Kapusta z warzywami i mielonym mięsem czyli bigos z młodej kapusty



Pomysł na nietypowy bigos wpadł do mojej głowy podczas wizyty w warzywniaku:) Tak się składa, że często nie mam pojęcia co ugotować na obiad, ale kiedy wpadam do moich dziewczyn do ulubionego warzywniaczka to od razu w mojej głowie zaczynają świtać przeróżne pomysły kiedy tylko zainspiruję się kolorowymi jarzynami, owocami itp. 




Tym razem napatoczyła się na mnie dorodna głowa kapusty, która od razu w mojej kulinarnej wizji wylądowała na stole w postaci warzywnego bigosu  z mielonym mięsem - danie robi się szybko, jest syte i można je zjeść z bagietką lub ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem, więc to naprawdę super pomysł na duży głód! Poza tym kapusta posiada właściwości odchudzające, tak więc można objadać się tym daniem bezkarnie.

składniki:

dwie marchewki
główka świeżej kapusty
seler
por
dwie cebule
pietruszka
olej
mielone mięso około 50 dag
50 dag świeżych pomidorów
przyprawy: kurkuma, chili, pieprz cytrynowy, sól morska, odrobina curry

W dużym rondku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojonego w piórka pora, starte na tarce warzywa: marchew, seler, pietruszkę.  W garnku ugotować poszatkowaną kapustę. Po ugotowaniu kapusty dodać podsmażone warzywa. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać. Na patelni podsmażyć mięso, dodać przyprawy oraz pomidory. Mięso z pomidorami dodać do kapusty z warzywami i całość dusić 15 minut, doprawić do smaku, podawać z natką pietruszki.