niedziela, 11 sierpnia 2013

Zupa porowa z pieczarkami i pulpecikami

Zupa podbiła serca moich gości i żołądki oczywiście też, delikatny smak pora, pieczarek, sera  z dodatkiem śmietanki, pulpecików. Podałam z makaronem babuni.

składniki:

- na pulpeciki mięso mielone wołowe lub drobiowe (mięso wymieszać z jajkiem, dodać łyżkę bułki tartej, przyprawy, ja użyłam curry, paprykę, czosnek, pieprz)
- dwa duże pory
- 6 pieczarek
- śmietanka słodka 36 procent 200 ml
- dwa serki topione
- bulion
- marchewka opcjonalnie

Na patelni podsmażyć na masełku pokrojonego w paski pora, dodać pieczarki starte na tarce, doprawić do smaku. Kilka minut smażyć. Na drugiej patelni usmażyć małe pulpeciki. Do dużego garnka włożyć pulpeciki i pory z pieczarką, zalać pół na pół bulionem i wodą (gdzieś około 1,5 litra). Gotować około 15 do 20 minut. Po tym czasie w wysokim naczyniu odlać troszkę bulionu i roztrzepać w nim serki, dodać śmietankę, całość wlać do garnka z naszą zupą. Wymieszać i doprawić do smaku.
Z makaronem smakuje rewelacyjnie!