niedziela, 22 marca 2015

Krem z buraka z mlekiem kokosowym




Polecam nasze ulubione, tradycyjne danie,  nieco w innej odsłonie, krem z buraka z mleczkiem kokosowym jest przepyszny, można go podać nawet jako wykwintną przystawkę na imprezie, jest lekki i ma aksamitny smak, wykonanie niezwykle proste. Potrzebujesz:

- 2 lub 3 duże buraki
- 4 ząbki czosnku
- pół cebuli czosnkowej
- 2 cm imbiru
- bulion drobiowy lub warzywny około 3 szklanki
- łyżka oleju ryżowego lub innego, odrobina masła
- natka pietruszki lub kolendra (świetnie pasuje też bazylia)
- puszka mleka kokosowego (ja dałam pół puszki)
- Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, papryka w proszku, kurkuma

opcjonalnie: papryka chili (jeśli lubisz pikantne dania), makaron, ryż)

Buraki wyszorować, upiec w piekarniku w łupinach zawijając w folię lub ugotować w łupinach (ja tym razem gotowałam). W dużym rondku rozgrzać olej z odrobiną masełka, dodać posiekaną cebulę,  posiekane ząbki czosnku i imbir (oraz paprykę chili jeśli decydujesz na ostry smak). Pokroić w kostkę upieczonego lub ugotowanego buraka. Całość chwilę podusić, dodać bulion. Przyprawić do smaku, dodać pół natki pietruszki. Całość zmiksować blenderem. Podawać z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem.

smacznego!!