poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Carpaccio z buraków i serem feta

Bardzo lubię buraczki pod różnymi postaciami, szybka i lekka przekąska z buraków z serem feta naprawdę jest smaczna i efektowna:



składniki:

- 3 buraki
- ser feta
- oliwa z oliwek extra vergine
- sok z połowy cytryna
- łyżeczka miodu
- orzechy włoskie lub pestki dyni
- sól i pieprz, rozmaryn

Buraki owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku (około godziny), wyjąć, jak będą już zimne pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos: do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, przyprawy, rozmaryn, miód. Całość wstrząsnąć kilka razy, polać sosem buraki,na wierzch układać kawałki sera i posypać całość pestkami.



Zupa z ogóreczków kiszonych

Jak już nie raz pisałam uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy - dzień bez zupy dniem straconym! Tym razem postanowiłam ugotować smaczną, kwaskowatą zupę z ogórków kiszonych:



składniki:

- przecier z ogórków kiszonych lub kilka ogórków startych na tarce
- włoszczyzna
- dwa skrzydełka
- kawałek mięsa wołowego np. pręgi lub żeberka wołowe
- koperek
- 3-4 ziemniaki

Do garnka z wodą włóż obraną włoszyczyznę, jedną marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak już ziemniaki i warzywa będą miękkie można dodać przecier z ogórków (w przeciwnym razie nie ugotują się do miękkości), na koniec posypać koperkiem i doprawić do smaku.