czwartek, 21 lutego 2013

Gęsty kociołek z soczewicą i morszczuk z grilla

Dziś na szybki obiad dla wygłodniałego: rybka z grilla lub wersja z papirusa oraz gęsta pomidorowa gorrrąca zupa z soczewicą.



składniki na zupę:

- udko z kurczaka, skrzydełko lub inne części
- zielona soczewica około  1/2 szklanki
- 2 puszki pomidorów
- papryka lub węgierska pasta paprykowa
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- cebula, czosnek, przyprawy (pieprz, papryka, chili)
- słodka śmietanka lub jogurt

Ryba

- papier do pieczenia, posmarowany olejem i ziołami lub gotowy papirus z przyprawami
- zioła, oliwa
- grillować na rozgrzanej patelni w papirusie lub na patelni grillowej BEZ PAPIRUSA
- rybę warto wcześniej zamarynować w oliwie i przyprawach
- podawać z jogurtem o skropić cytryną.

Do garnka z wodą włożyć mięso, obraną włoszczyznę, cebulki, gotować 40 minut, dodać soczewicę, pomidory z puszki i ziemniaki, gotować około 30 minut, na koniec jak już mięso będzie odchodzić od kości wyjąć kostki z zupy, dodać śmietankę, przyprawy.