sobota, 25 sierpnia 2012

Udko z kurczaka z grillowanym bakłażanem i ryżem ze śliwkami

Muszę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem - przepysznym ryżem marki BRITTA - ja otrzymałam go do testów od portalu urodaizdrowie.pl i na pierwszy ogień poszedł ryż Parboiled.

Najpierw udko marynowałam w przyprawie i upiekłam. Następnie usmażyłam cebulę z papryką i podałam na udku. Do tego zgrillowanego bakłażanka oraz cukinię.

W międzyczasie gotowałam ryż według przepisu na opakowaniu. Do gorącej wody, osolonej włożyłam dwie torebeczki ryżu i gotowałam około 15 minut na małym ogniu. Ryż jest bielutki, nie klei się, jest bardzo smaczny, posiada delikatny wręcz śmietankowy smak. To według mnie najlepszy ryż z jakim do tej pory miałam do czynienia. Mój mąż nie przepada za ryżem, ale w tym przpadku zjadł ze smakiem swoją porcję. Oczywiście co było na drugi dzień na obiad? Oczywiście ryż Britta - chyba się od niego uzależniła cała moja rodzinka.

Gorąco Wam polecam jest naprawdę PRZEPYSZNY!!!




Dziękuję portalowi Urodaizdrowie.pl za możliwość przetestowania tego pysznego ryżu, więcej informacji znajdziecie na stronie: www.britta.pl

Zupa Pappa Pomodoro czyli pomidorowa po włosku


Zapewniam, że ta wersja pomidorowej przypadnie Wam do gustu, jest lekko kwaskowata, niesamowicie pomidorowa i świetnie orzeźwia w letnie dni

składniki:

- pęczek bazylii
- kilka ząbków czosnku
- pomidory lub 3 puszki pomidorów z puszki z Lidla pokrojonych
- do smaku: pieprz świeżo mielony, sól morska
- opcjonalnie: jogurt grecki
- ciabatta
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

w rondelku smażymy posiekane ząbki czosnku z posiekaną bazylią, smażymy kilka minut na oliwie. Następnie do garnka wlewamy pomidory z puszki (lub posiekane pomidory obrane ze skórki), dodajemy czosnek i bazylię i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Na koniec wlewamy gorący wywar do małych miseczek i kawałki ciabatty, zalewamy pieczywo kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy garść posiekanej bazylii, całość zalewamy oliwą z oliwek i podajemy.

Pycha!!!