czwartek, 9 października 2014

Żeberka na słodko - w marynacie z coli, miodu i keczupu

Te żeberka zawsze zachwycają moich domowników i gości. Są świetne na jesienne i zimowe imprezy. Sos z miodową, słodka nutą naprawdę świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju kopytkami, kluseczkami czy ryżem.



składniki:

- żeberka wieprzowe 2 kg
- szklanka coca-coli
- pół szklanki keczupu
- pół szklanki miodu
- przyprawy: czosnek, kumin rzymski, przyprawa do mięs KNORR, papryka czerwona
- kieliszek whiskey

Najpierw umyć mięso i osuszyć. Natrzeć przyprawami i wstawić na noc do lodówki. Zrobić marynatę z coli, keczupu, whiskey i miodu. Mięso zalać marynatą, wstawić do piekarnika (mocno rozgrzanego) na około 2 do 2,5 godzin - nie krócej! Mięso będzie wtedy kruche, soczyste i mięciutkie.





Kurczak cytrynowy

Kurczak z cytrynową nutą jest na pewno aromatyczniejszy i lekkostrawny. Posiada mocno cytrynowy smak dzięki skórce cytryny i pięknie wygląda na talerzu.



składniki:

- pałeczki z kurczaka 6 sztuk
- 1 cytryna
-sól, pieprz, przyprawa do mięs KNORR
- czosnek
- oliwa z oliwek
- mięta

przygotowanie:

Pałeczki umyć, oczyścić. Zrobić marynatę z oliwy z oliwek, przypraw i skórki z cytryny, natrzeć kurczaka i włożyć całość do lodówki na około 2 godzin. 
 Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut, podawać z listkami mięty, ryżem lub kopytkami.