Te żeberka zawsze zachwycają moich domowników i gości. Są świetne na jesienne i zimowe imprezy. Sos z miodową, słodka nutą naprawdę świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju kopytkami, kluseczkami czy ryżem.
składniki:
- żeberka wieprzowe 2 kg
- szklanka coca-coli
- pół szklanki keczupu
- pół szklanki miodu
- przyprawy: czosnek, kumin rzymski, przyprawa do mięs KNORR, papryka czerwona
- kieliszek whiskey
Najpierw umyć mięso i osuszyć. Natrzeć przyprawami i wstawić na noc do lodówki. Zrobić marynatę z coli, keczupu, whiskey i miodu. Mięso zalać marynatą, wstawić do piekarnika (mocno rozgrzanego) na około 2 do 2,5 godzin - nie krócej! Mięso będzie wtedy kruche, soczyste i mięciutkie.
Owszem, do mocno nagrzanego piekarnika na15 min.ale potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i tak piec do końca całego czasu pieczenia.
OdpowiedzUsuń