sobota, 30 marca 2013

Soczysta kaczka z chrupiącą skórką - sprawdzony przepis mojej babuni

Wszystkie wakacje spędzałam u babci na wsi, w każdą prawie niedzielę babcia na obiad serwowała pyszną kaczuchę i podzielę się z Wami jej sposobem na kaczkę. Moja babcia kaczkę faszerowała tradycyjnie wątróbką, ja jednak wolę wersję na słodko z owocami.




składniki:


- kaczka od wiejskiej gospodyni
- m iód
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, tymianek
- jabłka, morele suszone, śliwki suszone

W dużym rondlu zagotuj wodę, włóż wcześniej przygotowaną kaczkę (należy ją opalić jeśli są jakieś pypcie oraz porządnie wymyć).
Do gotującej się wody włóż kaczkę (chyba, że chcesz uzyskać smaczny rosołek na barszcz to nie wkładaj do wrzącej tylko do letniej). Kaczkę tak z jednej i z drugiej strony parz po 10 minut z każdej strony!

To jest właśnie taki mały sekret naszej pysznej kaczki. Co dalej:

- po wyjęciu z wody kaczkę przypraw przyprawami OPRÓCZ soli. Natrzyj ją porządnie miodem, do środka wkładaj na przemian miód, owoce itp. Dodaj też odrobinę masła.

Do nagrzanego piekarnika do 200 stopni włóż kaczkę i porządnie ją potem podlewaj wytworzonym rosołem i sokami. Po lekkim zarumienieniu się możesz ją porządnie osolić, wtedy masz gwarancję chrupiącej skórki. Kaczkę podałam z buraczkami. Skrzydełko czy nóżka??