czwartek, 6 września 2012

Kolorowe szaszłyki z przyprawami Appetita

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam moje kolorowe słodko-mięsne szaszłyczki, które zawdzięczają swój niebanalny smak zapewne też przyprawom Appetita. Oto przepis:



składniki:

- pierś z kurczaka
- ananas
- śliwki suszone
- papryka
- cebula czerwona
- cukinia
- oliwa z oliwek plus sok z ananasa
- przyprawy na marynatę: ziele angielskie Appetita, imbir Appetita, pieprz ziarnisty Appetita








wykonanie:

Najpierw zrobiłam marynatę z oleju oraz soku z ananasa z puszki i wody, dodałam przyprawy Appetita. Kurczaka pokroiłam w kostkę i nadziewałam na patyczki w towarzystwie pozostałych składników na przemian (ananas, mięsko, papryka, cebulka, mięsko, śliwka i cukinia)
Wszystkie szaszłyczki zalałam marynata i odstawiłam na dwie godziny do lodówki. Podczas grillowania polewałam marynatą aby mięsko nie było suche.
Niebo w gębie!!!

Przyprawy marki Appetita bardzo mile mnie zaskoczyły pod kilkoma względami. Po pierwsze są świetnie zabezpieczone. Posiadają bardzo ciekawe,  estetycznie wykonane wręcz designerskie fioletowe opakowania. Są bardzo wysokiej jakości, przyprawy w nich są z pewnością bardzo zabezpieczone przed działaniem temperatury czy wilgoci.
Same przyprawy są niezwykle  aromatyczne i świeże, gorąco polecam wszystkim gospodyniom i kucharzom!

Dziękuję portalowi Urodaizdrowie.pl za możliwość testowania przypraw , więcej informacji o nowościach marki na stronie : http://www.appetita.pl/

Potrawka z kurczaka z brzoskwiniami z ryżem jaśminowym

Na szybki i smaczny obiad polecam moje nowe odkrycie: lekkie danie czyli potrawka z ryżu z brzoskwiniami i ryżem jaśminowym. Obiad w 20 minut!

składniki na 3 osoby:

- podwójna pierś z kurczaka, ale nie za wielka
- duży por
- brzoskwinie z puszki
- słodka śmietanka 12 %
- ryż jaśminowy Britta
- przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, bazylia

Kurczaka umyć i osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Zrumienić na oleju lub maśle, dodać posiekany por i smażyć około 5 minut. W tym czasie ugotować ryż jaśminowy Britta. Pokroić w kostkę brzoskwinie, dodać przyprawy a na sam koniec śmietankę słodką. Podawać z ryżem.

Smacznego!



Ryż marki Britta polecam  osobom, które cenią sobie delikatny wręcz śmietankowy smak ryżu. Ryż gotuje się bardzo szybko, należy go po ugotowaniu przelać przez chwilę zimną wodą. Jest wyśmienity i smakuje całej mojej rodzinie.

Dziękuję portalowi urodaizdrowie.pl za możliwość przetestowania ryżu.

więcej informacji o ryżu na stronie: www.britta.pl

Sałatka z warzyw z dzikim ryżem

Zostałam zaproszona na wielkie grillowanie, jak zwykle do góry mięcha postanowiłam dołączyć lekkie, chrupiące warzywa i jakiś akcent z ryżem, świetnie wyszła sałatka z dzikim ryżem - kolory po prostu ozywiły cały stół

składniki:

- brokuły
- ser feta
- papryka
- pomidory
- ogórki
- dziki ryż Britta
- sos czosnkowy (z koperkiem i szczypiorkiem na bazie jogurtu)

Brokuły ugotować na parze, tak aby były chrupiące, pokroić w kostkę warzywa i ugotować ryż Britta według przepisu na opakowaniu. Gotowałam go około 45 minut, dzięki czemu był mięciutki i naprawdę pyszny. Był swoistą ciekawostką na stole a z dodatkiem sosu czosnkowego po prostu pycha!


Ryż dziki Britta to moje nowe odkrycie, jestem pewna, że będzie gościł na moim stole częściej. Jest bardzo smaczny i posiada wyjątkowy smak.
Dziekuję portalowi Urodaizdrowie.pl za możliwość przetestowania tego wspaniałego produktu.

Więcej na temat ryżu dowiecie się ze strony www.britta.pl