poniedziałek, 26 września 2016

Ciasto maślane bez jajek do kawy

Niezwykle proste a zarazem pyszne ciasto maślane, bardzo szybkie, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Pieczemy je około 30 minut, można podać z owocami sezonowymi czy też konfiturą.





składniki:

1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 paczki masła extra
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
szklanka maślanki

opcjonalnie: można do ciasta dodać suszoną żurawinę, jabłka, inne owoce, posypać wiórkami

W dużej misce ugniatamy cukier z mąką i masłem. Pół ciasta odkładamy na kruszonkę. Do połowy ciasta dodajemy sól i sodę oraz maślankę i całość porządnie miksujemy. Przekładamy do wysmarowanej formy masłem i np. wiórkami kokosowymi, na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Podałam z sezonowymi owocami.