wtorek, 24 lutego 2015

Chleb drożdżowy bez wyrabiania - sprawdzony przepis!

Niedzielne śniadanko i zapach pieczonego, domowego chlebka - taki poranek to miły początek dnia! Ciepła kromka chleba, świeże masełko, konfitury, aromatyczna kawa, och to mi się podoba!. Chleba nie trzeba wyrabiać, ale należy przygotować zaczyn dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Ja piekę w garnku rzymskim, ale można w dowolnym naczyniu żaroodpornym. 


składniki:

- 10 gram drożdży
- pół kilograma mąki (około 2,75 szklanki)
- dwie łyżeczki małe soli
- 350 ml wody



Przygotowanie chleba:

w dużej misce rozkruszyć drożdże i zalać wodą (nie musi by ciepła) jak się rozpuszczą dodać mąkę i sól, wymieszać drewnianą łyżką kilka razy. Nakryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Oczywiście można też zrobić po powrocie z pracy - jak będzie stał zaczyn dłużej nic się nie stanie.
Następnie wyjąć ciasto na chleb i przełożyć na ściereczkę lnianą posypaną obficie mąką. Rozciągnąć ciasto w kwadrat i zawinąć boki czyli dwa boki przecilewgłe założyć na siebie a potem dwa kolejne. Posypać mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

W tym czasie do zimnego piekarnika wstawić garnek rzymski i nagrzać piekarnik do 220 stopni C, jak się nagrzeje przełożyć ostrożnie chlebek i przykryć pokrywą. Piec przez około 35 minut, potem odkryć pokrywę i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia skórki.

Pamiętajcie aby garnek rzymski nie kłaść do nagrzanego piekarnika tylko do ZIMNEGO bo inaczej pęknie.
Chlebek jest pyszny i starcza na śniadanko i kolację, jest pyszny, chrupiący, pachnący, po prostu nasz!




Przepis na chleb pochodzi z bloga: podbeskidzkimniebem.blogspot.com/2013/01/chleb-bez-wyrabiania.html