czwartek, 12 grudnia 2013

Jesienne ciasto z orzechami, powidlami i czekoladą

Naszła mnie ochota na ciacho z orzechami, teraz świeże orzechy można kupić w każdym warzywniaku czy markecie, a połączenie ich z powidłami śliwkowymi daje świetne połączenie:



składniki:

- szklanka orzechów włoskich
- słoik powideł śliwkowych
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- kostka margaryny lub masła
- 1/2 szklanka cukru plus dwie łyżki do piany
- gorzka czekolada
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe
- cukier waniliowy
- dwie łyżki kakao

Do mąki i proszku dodać 4 żółtka, kostkę masła lub margaryny, cukry, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedna część ta która będzie szła na spód powinna być większa około 3/4), do drugiej części dodać kakao, wstawić do zamrażalnika.

Ubić pianę z białek z odrobiną soli i powoli dodawać cukier. Orzechy pokruszyć w moździerzu i dodać do piany.
Na blachę  wyłożyć ciasto, na to powidła i pianę z białek z orzechami. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce resztę kakaowej masy i piec w 200 stopniach przez około 45 minut.

Na koniec polać czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej i posypać wiórkami:)