sobota, 25 sierpnia 2012
Zupa Pappa Pomodoro czyli pomidorowa po włosku
Zapewniam, że ta wersja pomidorowej przypadnie Wam do gustu, jest lekko kwaskowata, niesamowicie pomidorowa i świetnie orzeźwia w letnie dni
składniki:
- pęczek bazylii
- kilka ząbków czosnku
- pomidory lub 3 puszki pomidorów z puszki z Lidla pokrojonych
- do smaku: pieprz świeżo mielony, sól morska
- opcjonalnie: jogurt grecki
- ciabatta
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
w rondelku smażymy posiekane ząbki czosnku z posiekaną bazylią, smażymy kilka minut na oliwie. Następnie do garnka wlewamy pomidory z puszki (lub posiekane pomidory obrane ze skórki), dodajemy czosnek i bazylię i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Na koniec wlewamy gorący wywar do małych miseczek i kawałki ciabatty, zalewamy pieczywo kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy garść posiekanej bazylii, całość zalewamy oliwą z oliwek i podajemy.
Pycha!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz