składniki:
125 gram mąki pszennej
200 gram cukru
60 gram kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej
170 ml oleju
15 ml mleka
180 gram cukinii startej na tarce na dużych oczkach bez skóry
polewa czekoladowa
żurawina
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować blaszkę do pieczenia o średnicy około 18×18 cm.
Połączyć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
W drugiej misce połączyć olej i mleko, dodać do suchych składników. Mieszać i dodać cukinię.
Wlać ciasto do foremki uprzednio natłuszczonej i piec około 50 minut.
Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
MNIAM MEGA PYSZNE TO CIASTO :)
OdpowiedzUsuńNie wiedzie może czy pieczona żurawina traci swoje wartości zdrowotne?
OdpowiedzUsuń