Pyszna tarta ze szpinakiem, idealna na podwieczorek.
składniki:
na ciasto: 2 żółtka, łyżka śmietany, szklanka plus dwie łyżki mąki pszennej (można też tartę zrobić z mąki pełnoziarnistej), szczypta soli, 1/3 kostki masła lub margaryny.
na tartę:
szpinak (może być paczka mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić),
2 ząbki czosnku,
cebula,
3/4 sera feta
pomidor
2 jajka
śmietanka 30 %
gałka muszkatałowa, pieprz
Wyrobić ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie usmażyć cebulkę z czosnkiem na maśle klarowanym lub oleju.Doprawić do smaku. Dodać do czosnku. Ciastem oblepić formę na tartę, nałożyć szpinak, ser feta, zalać śmietanką z wybełtanymi jajkami, na wierzch położyć pomiidory pokrojone w plasterki (mogą też być koktajlowe).
Wierzch tarty można dodatkowo urozmaicić szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz