poniedziałek, 30 września 2013

Papryka faszerowana w zupie z ciabatką

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa, której głównym bohaterem jest faszerowana papryka z mięsem i ryżem, zatopiona w gęstym pomidorowym płynie. Obowiązkowo podania z jogurtem i świeżą ciabattą.

 

Składniki:

- 3 duże papryki czerwone
- mielone mięso
- torebka ryżu
- jajko
- przyprawy: kmin rzymski, sol, pieprz, papryka ostra, chili itp
- pomidory świeże lub z puszki
- mały koncentrat

Paprykę umyć, wydrążyć nadziewać mięsem mielonym (wcześniej mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami), podsmażyć na gorącym tłuszczu (ja na maśle klarowanym), można wtedy zdjąć skórkę jeśli ktoś nie trawi. Przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem tak około litr bulionu, dodać przetarte pomidory, koncentrat i gotować około 30 minut. Zupę przelać do miseczek, podawać z 1/2 papryki.
Podawać z ciabattą, którą można porwać na kawałeczki i moczyć w zupie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz