Taką pyszną, lekką zupę polecam osobom ceniącym warzywne kremy. Aomatyczny i naprawdę głęboko warzywny smak, jaki wyszedł z połączenia pora, pomidorów, marchewki i przypraw oraz świeżego imbiru przypadnie Wam do gustu. Dodatkową atrakcją jest tutaj mięta, którą można dodać, i która dodaje tutaj ten tajemny smak, ale niekoniecznie.
składniki:
- cebula czosnkowa
- bardzo duży por
- pomidory - 3 sztuki lub puszka pomidorów
- 2 duże marchewki
- płatki drożdżowe (może być ser np. parmezan)
- mięta
- kawałeczek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: kurkuma, pieprz, papryka, sól morska, troszkę cukru brązowego
opcjonalnie: mały ziemniak do zagęszczenia zupy,
makaron
przygotowanie:
do dużego rondla włóż pokrojona w piórka cebulę, dodaj pokrojony w krążki por, czosnek, całość podsmaż około 4 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, podsmaż całość 6 minut, dodaj pomidory i kawałek imbiru starty na drobnych oczkach. Całość zalej litrem wody i gotuj około 15 minut, na koniec dodaj przyprawy, podawaj z posiekanymi listkami mięty.
świetna, lekka zupa :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszna polecam Magda:)
Usuń