wtorek, 5 maja 2015

Zupa krem porowo-marchewkowa z imbirem

Taką pyszną, lekką zupę polecam osobom ceniącym warzywne kremy. Aomatyczny i naprawdę głęboko warzywny smak, jaki wyszedł z połączenia pora, pomidorów, marchewki i przypraw oraz świeżego imbiru przypadnie Wam do gustu.  Dodatkową atrakcją jest tutaj mięta, którą można dodać, i  która dodaje tutaj ten tajemny smak, ale niekoniecznie.

 

 


składniki:

- cebula czosnkowa
- bardzo duży por
- pomidory - 3 sztuki lub puszka pomidorów
- 2 duże marchewki
- płatki drożdżowe (może być ser np. parmezan)
- mięta
- kawałeczek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: kurkuma, pieprz, papryka, sól morska, troszkę cukru brązowego

opcjonalnie: mały ziemniak do zagęszczenia zupy,
makaron

przygotowanie:

do dużego rondla włóż pokrojona w piórka cebulę, dodaj pokrojony w krążki por, czosnek, całość podsmaż około 4 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, podsmaż całość 6 minut, dodaj pomidory i kawałek imbiru starty na drobnych oczkach. Całość zalej litrem wody i gotuj około 15  minut, na koniec dodaj przyprawy, podawaj z posiekanymi listkami mięty.

2 komentarze: