czwartek, 17 marca 2016

Zupa z jarmużu i brokułów, koktajl z jarmużu

Zapraszam na smaczną i lekką zupkę z jarmużu i brokułów z dodatkiem sera twardego, który doda nam troszkę ostrości, chrupkie pestki słonecznika koniecznie trzeba uprażyć i już można zajadać! Na podwieczorek proponuję koktajl z jarmużu, przepisy poniżej:



ZUPA

składniki:

- około 6 listków jarmużu
- cały brokuł
- marchewka
- 2 ziemniaki
- czosnek i cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, pieprz, sól
- prazone pestki słonecznika
- starty twardy ser np parmezan lub inny

wykonanie:

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy, dodać posiekaną cebulę, marchew pokrojona w kostkę i chwilkę smażyć, dodać brokuły, czosnek, jarmuż, zalać wodą (tak aby zakryła całość) dusić pod przykryciem 10 minut. Całość przełożyć do większego garnka, dodać około szklanki wody, pokrojonego ziemniaka i gotować 15 minut, na koniec przyprawić do smaku, zblendować całość i posypać pestkami i serem.


Koktajl z jarmużu - oczyszcza i orzeźwia

 

składniki:

- kilka listków jarmużu
- banan
- sok z cytryny
- jabłko obrane
- łyżeczka miodu
-  1,5 szklanki wody 


Do naczynia blendującego koktajle włożyć wszystkie składniki oprócz miodu, miksować na pełnych obrotach minimum minutę, na koniec dosłodzić do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz