środa, 14 września 2016

Zupa z dyni z serkami topionymi, serem feta i pestkami dyni

Tę zupę robiłam w wielu już wersjach, między innymi z papryczką chili, imbirem, ryżem, ziemnikami itp, ale właśnie ta jest według mnie najlepsza: aksamitna i delikatna w smaku. Oczywiście jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj starty imbir lub posiekaj papryczke jalapeno lub chili.


składniki:


dwie marchewki
średnia dynia
dwie cebule
4 ząbki czosnku
dwa śmietankowe serki topione
makaron banuni
ser feta opcjonalnie
kilkanaście pestek dyni lub słonecznika
pół łyżeczki ziaren kminu
olej kokosowy do smażenia
bulion warzywny lub woda


przygotowanie;

cebule posiekać, marchew pokroić w kostkę. Na patelni dość dużej podgrzać olej kokosowy, dodać cebulę, czosnek, marchew i całość chwilę smażyć. Dodać obrane kawałki dyni (grubą kostkę), całość dusić 5 minut po czym zalać wodą lub bulionem (najlepiej całość przełożyć od razu do wysokiego garnka), gotować 20 minut. Na koniec dodać serki, całość zmiksować blenderem, Podawać z serem feta i prażonymi pestkami,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz