czwartek, 20 września 2012

Babka ziemniaczana z boczkiem z konfiturą z czerwonej cebuli

Pyszne szybkie danie, do tego sycące i nie drogie, podane z kleksem ze śmietany i konfiturą z czerwonej cebuli i tak zadziwi twoich domowników




składniki na babkę:

- 1,5 kilograma ziemniaków obranych mącznych
- duża cebula i czosnek
- kawałek kiełbasy
- około 20 dag boczku wędzonego
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- dwie łyżki mąki pszennej
- dwa jaja
- sporo świeżego pieprzu, sól, tymianek oraz majeranek
- opcjonalnie gałka muszkatałowa




Ziemniaki zemleć w maszynce, na patelni roztopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulkę poszatkowaną w kosteczkę i czosnek. Całość przełożyć do ziemniaczanej masy, dodać jajka, mąki i mannę oraz przyprawy, całość wymieszać i piec w nasmarowanej blaszce posypanej bułką (może to być keksówka lub też inne naczynie żaroodoporne).

Konfitury z cebuli czerwonej:

- dwie czerwone cebule
-  dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny - dwie łyżki

Na patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę wraz z octem, cukrem i solą, przykryć i smażyć do miękkości, na koniec odparować resztę soku odkrywając naczynie. Podawać do mięs, pasztetów i kanapek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz