poniedziałek, 4 czerwca 2012
Kurczak na butelce piwa
Fotka niestety nie wyszła dobrze, za to kurczak palce lizać! Uwierzcie, ten kurczak ma chrupiącą skórkę, w środku zaś jest mięciutki i soczysty, nie ma lepszego!
składniki:
- kurczak cały
- małe piwo (to najmniejsze)
- sól, pieprz, papryka
- jabłka, gruszki, ziemniaki, śliwki suszone
- kminek do ziemniaków lub tymianek do ziemniaków np. Prymat
sposób wykonania:
- kurczaka umyć i osuszyć, w tym czasie już nagrzewać piekarnik, z piwa zdjąć nalepki i umyć butelkę, otworzyć, odlać troszkę piwa – lub wypić. Kurczaka natrzeć solą, papryką, ja go udekorowałam jeszcze czosnkiem i buraczkiem na wykałaczce. Jak piekarnik się nagrzeje nadziać kurczaka, piec około godziny, potem położyć obok niego ziemniaki, jabłka posypane kminkiem lub tymiankiem, piec jeszcze godzinę. Na koniec udekorować porem
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz