składniki:
- paczka margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
- litr mleka 2 %
- wiórki kokosowe
- szklanka błyskawicznej kaszy manny
- szklanka cukru
- paczka lub dwie herbatników
Najpierw
zagotować mleko, dodać do gotującego się mleka 2/3 kostki margaryny lub
masła. Osobno w misce wymieszać sypkie składniki: mannę, cukier, kakao i
wsypać do gotującego się mleka z masłem. Gotować aż zgęstnieje całość.
Herbatniki rozłożyć na blasze i zalać gorącą masą je. Nałożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników.
Przygotować polewę czekoladową (ja zrobiłam z gorzkiej, reszty margaryny i 4 łyżek mleka.
Zalać ciepłą polewą i posypać wiórkami. Do masy warto dodać rodzynki, orzechy lub zmielone migdały.
To ciasto robiłam w 10 minut a wyżerka niesamowita!!!Smakuje mężowi i całej rodzince a nawet gościom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz