Gorąco polecam to
pieczone żebro, posiada lekko słodkawy posmak za sprawą miodu, cukru i
cynamonu, marynata jest genialna. Gwarantuję naprawdę pobudzenie
wszelkich kubków smakowych - mężowie to lubią, szczególnie do kufla z
piwkiem!
składniki:
- jedno spore żeberko wieprzowe
- kawałek świeżego imbiru
- pół cytryny
- 6 ząbków czosnku
- świeże chili (lub w proszku)
- łyżeczka soli
- łyżka pieprzu świeżo zmielonego
- odrobina cynamonu
- majeranek - szczypta
- ostra papryka
- ziarna sezamu - dwie łyżeczki
- dwie łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka zwykłego oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- łyżka miodu i anyżu kia gwiazdek
Imbir
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miseczki, dodać 6 ząbków
czosnku, chili (najlepiej świeże), wycisnąć sok z cytryny i dodać
resztę składników i wymieszać, natrzeć żeberka. Marynować minimum
godzinę w lodówce.
Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C, piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Ja podałam z ziemniaczkami i suróweczką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz