poniedziałek, 4 czerwca 2012

Żeberko w ostro-słodkiej marynacie

Gorąco polecam to pieczone żebro, posiada lekko słodkawy posmak za sprawą miodu, cukru i cynamonu, marynata jest genialna. Gwarantuję naprawdę pobudzenie wszelkich kubków smakowych - mężowie to lubią, szczególnie do kufla z piwkiem!

składniki:



- jedno spore żeberko wieprzowe
- kawałek świeżego imbiru
- pół cytryny
- 6 ząbków czosnku
- świeże chili (lub w proszku)
- łyżeczka soli
- łyżka pieprzu świeżo zmielonego
- odrobina cynamonu
- majeranek - szczypta
- ostra papryka
- ziarna sezamu - dwie łyżeczki
- dwie łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka zwykłego oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- łyżka miodu i anyżu kia gwiazdek

 

Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miseczki, dodać 6 ząbków czosnku, chili (najlepiej świeże), wycisnąć sok z  cytryny i dodać resztę składników i wymieszać, natrzeć żeberka. Marynować minimum godzinę w lodówce.
Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C, piec w 180 stopniach przez około 45 minut.


Ja podałam z ziemniaczkami i suróweczką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz